Linkovi

"Idi i reci to Michelle: Amerikanke afričkog podrijetla pišu novoj prvoj dami"


Uoči inauguracije novog predsjednika nije neobično čuti Amerikance da razgovaraju o tome kakve bi savjete dali Baracku Obami o cijelom nizu pitanja. Isto bi se moglo reći i za njegovu suprugu, novu prvu damu. Jedna skupina žena iz savezne države New York, međutim, odlučila je otići i korak dalje i objavila je knjigu sa svojim savjetima za Michelle Obama pod naslovom Idi, i reci to Michelle: Amerikanke afričkog podrijetla pišu novoj prvoj dami.

Savjete za novu američku prvu damu u knjigu su sakupile Barbara Nevergold i Peggy Brooks Bertram, osnivačice i voditeljice jednog instituta za istraživanje položaja žena pri Sveučilištu Buffalo. Gospođa Nevergold kaže da je ideja za ovu knjigu začeta kad je prošle godine časopis New Yorker na svojoj naslovnici objavio sliku Michelle i Baracka Obame na kojoj su prikazani kao teroristi:

"Mislim da je to bila prva iskra, međutim, tijekom cijele sezone primarnih, odnosno, stranačkih izbora ona je u meni sazrijevala. Pratili smo cijeli proces i vidjeli kako se Michelle probija naprijed i preuzima sve aktivniju ulogu i sve više preuzima ulogu osobe s kojom se možemo identificirati i koja nam se dopada. Oko tjedan dana nakon izbora rekla sam Peggy, 'zašto ne bismo tražile od drugih žena da napišu pisma Michelle, pisma podrške, pisma s ljubavlju?'. Mislile smo da će joj to trebati kad dođe u Bijelu kuću. Riječ je o vrlo kompleksnim pismima i njihova moć proizlazi iz toga što u njima žene izražavaju svoje najdublje osjećaje o problemima koje vidimo diljem društva."

Ova kolekcija pisama za Michelle Obama ne nudi samo savjete novoj američkoj prvoj dami, već govori jako puno i o životima, strahovima, nadama i težnjama današnjih Amerikanki afričkog podrijetla. Autorice pisama dolaze iz vrlo širokog dijapazona zanimanja i podrijetla i često se ne ustručavaju pisati o svojim najintimnijim pitanjima, istovremeno prisjećajući se starijih generacija Amerikanki afričkog podrijetla koje su imale znatno ograničenije životne mogućnosti od njih. Na adresu priređivačica stiglo je dvjestotinjak pisama od kojih su objavile oko polovicu. neka od njih upućuju novoj prvoj dami molitvu, neka zahtjeve, primjerice, "Molim vas premostite razliku između zaposlenih majki i onih koje ostaju kod kuće s djecom", a jedna žena iz Mississippija poslala je svoj recept za kolač od oraha i otkrila tajni sastojak – burbon. Jedna od urednica ove knjige, Peggy Brooks Bertram, kaže da nisu sva pisma bila potpuno nekontroverzna:

"S jedne strane teme koje su obrađene u pismima su slatke i nježne, međutim, bilo je i pisama koja su odjeknula i nametnula se na način na koji to nismo očekivali. Jedna od tih tema jest i intrarasno pitanje nijanse crne kože – neke žene su vrlo jasno dale do znanja da je za njih jako važno što je Michelle tamne crne kože, odnosno, da nijesvijetle crne kože s plavim očima, a kategorizirana kao crnkinja. To je mnogima od njih pružilo neke nove osjećaje o vlastitim životima. Mislim da je to vrlo moćno, stoga jer se radi o temi koju nerado razglabamo zbog toga što je s njome povezano mnogo boli."

Cilj ove knjige, kažu njene autorice, nije bio samo da se ponude riječiutjehe, već da se razbije rašireni stereotip o "bijesnim crnkinjama". Knjigu Idi, i reci to Michelle: Amerikanke afričkog podrijetla pišu novoj prvoj dami, priredile su za tisak Barbara Nevergold i Peggy Brooks Bertram, a objavila izdavačka kuća Sveučilišta države New York.

XS
SM
MD
LG