Linkovi

HRW poziva Baracka Obamu da obnovi čelnu ulogu SAD na području zaštite ljudskih prava


Organizacija Human Rights Watch pozvala je budućeg američkog predsjednika Baracka Obamu da na svjetskoj sceni obnovi čelnu poziciju Sjedinjenih Država na području ljudskih prava.

U danas objavljenom izvješću, ova međunarodna organizacija koja prati poštivanje ljudskih prava širom svijeta poziva gospodina Obamu da svojim angažmanom ukloni – kako se kaže – 'ogromnu štetu' koju je na ovom području učinila administracija predsjednika Georgea Busha.

Human Rights Watch također je ponovio svoj poziv da se zatvori američki vojni zatvor u Guantanamu na Kubi, gdje su već godinama zatočeni stranci koje se sumnjiči za terorizam, ali protiv njih, većinom, nisu podignute optužnice.

Barack Obama je u predsjedničkoj kampanji često kritizirao ovakvu praksu i očekuje se da će najaviti zatvaranje Guantanama ubrzo nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti, u utorak 20. siječnja.

Human Rights Watch u svom izvješću također upozorava da će – ako Zapad odustane od promicanja i zaštite ljudskih prava – inicijativu na svjetskoj sceni preuzeti zemlje koje se opiru međunarodnom praćenju ove problematike. Te zemlje su – prema Human Rights Watchu – među ostalima i Kina, Egipat, Rusija, Indija, Pakistan te Alžir.

XS
SM
MD
LG