Linkovi

Što se događa - i zašto - na dan inauguracije novog predsjednika?


Inauguracije američkih predsjednika uvijek se održavaju 20. siječnja i tradicija su i simbol koji ukazuju na kontinuitet i snagu američkog političkog sustava. Mi se bavimo s dva pitanja – što se sve događa na dan inauguracije i zašto?

Točno u podne 20. siječnja, više od dva mjeseca nakon izbora, predsjedničke ovlasti prebacuju se s odlazećeg na dolazećeg predsjednika koji će u Bijeloj kući ostati naredne četiri godine. Dan inauguracije se bez prekida obilježava punih 220 godina, od 1789. kada je prvi američki predsjednik George Washington dao prisegu.

“Inauguracija je iznimno snažan simbolični trenutak za Amerikance zbog toga što je to vrijeme kada jedan demokratski izabran predsjednik napušta Bijelu kuću, a drugi demokratski izabrani predsjednik preuzima vlast. Ta tranzicija je mirna i svečana,” kaže Mark Rom, profesor Sveučilišta Georgetown, dodajući da dan inauguracije i postoji da bi se održao kontinuitet.

Sve počinje ujutro kada novoizabrani predsjednik dolazi u Bijelu kući i susreće s odlazećim predsjednikom. Nakon toga oni zajedno odlaze na Capitol Hill, u zgradu Kongresa na prisegu.

Profesor Ben Ginsberg predaje na sveučilištu Johns Hopkins: “Ideja da se novi i stari predsjednik sretnu u Bijeloj kući i da zajedno odu na inauguraciju simboličan je i legitiman način prijenosa ovlasti.”

Točno u podne na dan inauguracije novi predsjednik daje prisegu pred predsjednikom Vrhovnog suda čija je nazočnost vrlo simbolična. “Time se kaže da je preuzimanje vlasti u skladu s američkim ustavom i američkim zakonima,” kaže Ginsberg.

Svaki predsjednik daje prisegu s rukom na Bibliji što vuče korijen od prisege koju je dao George Washington i nije u izravnoj vezi s kršćanstvom. Mark Rom kaže: “Razlog zašto se to čini nije da bi se odala počast nekom određenom vjerskom konceptu, određenom Bogu niti ima vjerske razloge… Taj čin zovemo građanskom ili javnom religijom – što je nešto širi pojam koji govori da postoji nešto duhovno u američkoj naciji.”

Novom predsjedniku, kao državnom čelniku, pripada i počasna paljba od 21-og plotuna. Nakon toga novi predsjednik drži svoj prvi službeni govor, odnosno inauguralno obraćanje:

„Oči cijelog svijeta i cijele Amerike bit će uperena u njega da vide kakva je njegova vizija tijekom predsjedničkog mandata. Javnost će očekivati nekoliko kratkih i snažnih izjava koje njegovoj viziji daju uporište u realnosti,“ kaže Rom.

Nakon svečanosti na Capitol Hillu, bivši predsjednik napušta Washington, dok novi predsjednik odlazi u Bijelu kuću uz velike parade i proslave njegove inauguracije. Balovi su također dio tradicije. Navečer ćemo vidjeti brojne balove i prijeme, a mnogima će nazočiti i novi predsjednik sa suprugom.

XS
SM
MD
LG