Linkovi

Bush: Sprječavanje terorističkog napada na Ameriku je najveći izazov pred novim predsjednikom


Danas je predsjednik Bush održao svoju oproštajnu tiskovnu konferenciju na kojoj je branio svoja dva mandata u Bijeloj kući i poželio sve najbolje svom nasljedniku.

Na trenutke nostalgičan, na trenutke opravdavajući neke svoje odluke, George W. Bush govorio je o pitanjima s kojima je bio sučeljen kao predsjednik i o izazovima koji se nalaze pred Barackom Obamom. "Iskreno mislim što kažem – želim mu sve najbolje" - rekao je predsjednik Bush.

Dodao je da će sprječavanje novog terorističkog napada biti najveći izazov pred novim predsjednikom.

Predsjednik Bush također je branio svoju politiku na Srednjem istoku. Jedno od novinarskih pitanja bilo je da li vjeruje da će izraelski napad na Gazu biti okončan do inauguracije drugi utorak. Predsjednik Bush nije izravno odgovorio, međutim, rekao je da Hamasovi militanti moraju prestati s raktenim napadima iz Gaze na Izrael.

Predsjednik u odlasku je također odbacio optužbe da je slabo služio interesima američkog gospodarstva. "Vidite, naslijedio sam recesiju kad sam započeo mandat i završavam ga ostavljajući je iza sebe. A u međuvremenu bilo je 52 mjeseca neprekinutog gospodarskog rasta i povećavanja broja radnih mjesta" - rekao je gospodin Bush.

Na svojoj posljednjoj predsjedničkoj tiskovnoj konferenciji George Bush je priznao da je pogriješio kad je dopustio da se, u proljeće 2003. na jednom američkom nosaču zrakoplova postavi natpis "misija obavljena" tijekom njegova govora kojim je objavio 'završetak većih borbenih operacija u Iraku'.

Inače, u skladu s tradicijom, George Bush će napustiti Washington odmah nakon što Barack Obama položi predsjedničku prisegu. Ukrcat će se na helikopter i vratiti se u svoju domicilnu saveznu državu Teksas.

XS
SM
MD
LG