Linkovi

Freedom House i ove godine Hrvatsku smatra 'slobodnom zemljom'


Američka ne-vladina organizacija Freedom House koja prati poštivanje političkih i građanskih sloboda u svijetu objavila je svoje redovito godišnje izvješće. Zemlje se u njemu rangiraju na 'slobodne', 'djelomično slobodne' te na one u kojima politička prava i građanske slobode ne postoje.

Zaključak organizacije Freedom House da je tijekom protekle godine – treću godinu za redom - zabilježen izvjestan negativni trend na tom području.

Kritična područja na kojima Freedom House dokumentira gušenje sloboda su zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, osim tri baltičke države, te subsaharska Afrika.

Kao i nekoliko posljednjih godina, Hrvatska se nalazi među slobodnim zemljama – s rezultatom 'dva' za obje kategorije, za dostignuta politička prava odnosno poštivanje građanskih sloboda.

Najbolja je ocjena 'jedan', a najgora 'sedam'.

Od Hrvatskoj susjednih zemalja, Bosna i Hercegovina i Makedonija – smatra Freedom House – su 'djelomično slobodne' zemlje, dok su Srbija i Slovenija, kao i Hrvatska, 'slobodne'.

Što se tiče svjetske scene, najizrazitiji negativni trendovi primijećeni su 2008. u Gruziji i Rusiji, dijelom i zbog ljetošnjeg sukoba ove dvije zemlje u vezi s Južnom Osetijom. Kinu se kritizira zbog pojačane represije, unatoč obećanjima da će se ljudska prava više poštivati za vrijeme i nakon Olimpijskih igara. U regiji Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike Izrael je jedina država koju Freedom House smatra 'slobodnom zemljom'.

Istraživanje Freedom House-a bilježi izraziti napredak u zemljama južne Azije, poput Pakistana, Maldiva i Bhutana – gdje su prošle godine održani izbori.

Države Zapadne Europe i Sjeverne Amerike i ove su godine 'zaradile' najviše ocjene u vezi s razvojem i poštivanjem političkih prava i građanskih sloboda. O Sjedinjenim Državama kaže se da bi pobjeda Baracka Obame na predsjedničkim izborima moglo voditi izmjenama u nekim – kako se navodi – 'problematičnim' mjerama koje su dio vladine protu-terorističke strategije.

Freedom House preporučuje da se novi američki predsjednik posveti i zaštiti političkih aktivista diljem svijeta koje njihove vlade progone zbog njihova zalaganja za ljudska prava. Naime, kako navodi ova organizacija, 'protivnici demokracije postali su agresivniji, dok među njezinim braniteljima često vlada konfuzija.'

XS
SM
MD
LG