Linkovi

Obama imenovao kandidate za ključne položaje u obavještajnom sektoru


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama objavio je imena kandidata za ključne položaje u obavještajnom sektoru u svojoj novoj administraciji.

Umirovljenog mornaričkog admirala Dennisa Blaira imenovao je krovnim direktorom svih američkih obavještajnih službi. Admiral je bio bivši zapovjednik američkih snaga u Pacifiku.

Na čelno mjesto najpoznatije američke obavještajne službe CIA-e budući predsjednik nominirao je Leona Panettu, što je i prije nominacije procurilo u javnost, tako da su neki kritičari dovodili u pitanje njegovo iskustvo na obavještajnom planu. Gospodin Panetta je služio u američkim oružanim snagama, bio je kongresnik iz Kalifornije te u Bijeloj kući Billa Clintona šef osoblja.

Barack Obama je naglasio važnost toga da svih 16 američkih obavještajnih službi surađuje u vrijeme kad je zemlja sučeljena s nekonvencionalnim sigurnosnim prijetnjama od terorističkih mreža i država na rubu kolapsa. Budući američki predsjednik je također rekao da pod njegovom administracijom Sjedinjene Države neće mučiti zatvorenike i postupat će u skladu sa Ženevskim konvencijama.

Odgovarajući na pitanja novinara o Iranu, Barack Obama je rekao kako je i u prošlosti tvrdio da je Iran "istinska prijetnja" američkoj nacionalnoj sigurnosti, ali da bi Sjedinjene Države trebale biti spremne inicirati diplomaciju kao mehanizam da bi se ostvarili ciljevi nacionalne sigurnosti.

Novoizabrani predsjednik Obama imenovao je i iskusnog djelatnika CIA-je Johna Brennana kao glavnog savjetnika za protuterorizam. Stranački izvori kažu da će Brennan proučavati treba li rasformirati Ministarstvo domovinske sigurnosti, koje je utemeljio predsjednik Bush, a dužnosti koje je obavljalo prebaciti na Vijeće za nacionalnu sigurnost. Inače, Brennan, koji je predvodio obavještajnu ekipu u Obaminom tranzicijskom uredu, izvorno je bio glavni kandidat za direktora CIA-je. Međutim, povukao je svoje ime iz nominacijskog procesau studenome, nakon što je bio kritiziran zbog svojih stavova o politici i metodama ispitivanja i zatočavanja osumnjičenih za terorizam.

XS
SM
MD
LG