Linkovi

Obama: Kongres bi trebao stranačke interese staviti na stranu i usvojiti djelotvorni plan za pokretanje ekonomije


Stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama povećala u prosincu prošle godine na 7,2 posto, odnosno na najvišu razinu u posljednjih 15 godina.

Današnje izvješće Ministarstva rada pokazuje da je ukupan broj izgubljenih radnih mjesta u Sjedinjenim Državama 2008. godine iznosio 2 milijuna i 600 tisuća.

Pola milijuna od tih radnih mjesta izgubljeno je samo u prosincu, za što je novoizabrani američki predsjednik Barack Obama da je "podsjetnik" na potrebu da Washington poduzme pravovremenu akciju.

Budući američki predsjednik je rekao da se iza svake ove sumorne statistike "nalaze stvarni životi, stvarna radna mjesta i stvarna patnja'.

Dodao je kako je u konzultacijama s Kongresom glede plana poticanja gospodarstva i izrazio je optimizam da će kongresni čelnici staviti na stranu stranačke prioritete i usvojiti jedan djelotvoran plan.

Baarck Obama predlaže novi sveobuhvatni paket ekonomskih stimulacija - dvogodišnji plan koji bi mogao koštati i do 800 milijardi dolara. U njega su uključena smanjivanja poreza za većinu Amerikanaca, zajedno s programima javne potrošnje za izgradnju cesta, škola, sustava zdravstvene zaštite i energetike.

XS
SM
MD
LG