Linkovi

Prenošenje mudrosti ženskog roda


Tijekom zadnjih trideset godina, Gail Straub je, kao motivacijski govornik, pomogla tisućama ljudi širom svijeta da u vlastitim životima nađu smisao i svrhu. Ona je i sama nedavno prošla kroz razdoblje unutarnjeg proispitivanja, nakon kojeg je došla do zaključka da je, baš kao i u slučaju njene majke i tolikih drugih žena, uspjeh u njenom vanjskom životu išao na uštrb njenog unutrašnjeg života. Straub o tome piše u svojoj novoj knjizi "Returning to My Mother’s House: Taking Back the Wisdom of the Feminine", 'Vraćanje kući moje majke: prenošenje mudrosti ženskog roda'.

Kako bi uspjele u životu, žene se ohrabruje da usvoje i razviju ono što Gail Straub naziva njihovim vanjskim kvalitetama.

"Bez obzira gdje živimo, usmjeravane smo prema muškim ili vanjskim kvalitetama, prema ‘kući našeg oca.’ To je svijet ispunjavanja dužnosti, konkretnih rezultata i racionalne misli. Tako se često ušutka ‘kuća majke’ – ženska mudrost. Ona nije važna, niti je korisna. Njene su kvalitete duboka intuicija, emocionalna inteligencija i mogućnost njegovanja ‘unutarnjeg’ života," kaže Straub.

Gail Straub te unutarnje kvalitete naziva mudrošću ženskog roda te dodaje da smo, kada postoji ravnoteža između ženskih i muških kvaliteta, najzadovoljniji i najispunjeniji. U svojoj knjizi Vraćanje u kuću moje majke, ona se prisjeća kako je njena majka žrtvovala svoje snove o avanturama u zamjenu za dužnosti supruge i zaposlene majke. Iznenadilo ju je da je to postalo i njena vlastita priča, kao i priča nebrojenih žena širom svijeta.

"Većina žena u određenoj dobi shvati da u njihovim životima nedostaje nešto temeljno. Kad sam navršila 55 – dob u kojoj je preminula moja majka – doživjela sam svojevrsnu duhovnu krizu i shvatila da se moram zauzeti za svoju majku, zapravo, zauzeti se za moju vlastitu žensku mudrost," kaže Straub.

Gail Straub kaže da većina žena izgubi sponu s njihovom unutarnjom mudrošću kad postanu ovisne o postizanju rezultata. Kaže da nam radoholičnost i potreba da neprestano nešto radimo ne dozvoljava da razvijemo naš unutarnji život, da imamo tu tišinu, jednostavnost, samoću i usporenost, koje bi nam pomogle da razvijemo svoje emocije i intuiciju.

U svojoj knjizi ona nudi nekoliko načina za izgradnju i održavanje našeg unutarnjeg života koji će oživjeti našu žensku mudrost. To su, između ostalih, slušanje vlastitih emocija i intuicije, izgradnja vlastitog doma i zajednice te angažiranost u kreativnom stvaralaštvu.

"Pisanje, izrada skulptura, ples, bilo koja vrsta glazbe, pjevanje ili sviranje instrumenta – sve ove kreativne umjetnosti vodit će nas k našoj intuiciji i unutarnjem životu. Tu će, naravno, pomoći i stvaranje ženskih grupa. Krugovi žena – naše majke, bake, tete, naše bliske prijateljice – najizravnije su ogledalo naše duboke mudrosti," kaže Straub.

Zajedno sa svojim suprugom Davidom Gershonom, Gail Straub vodi njujorški Empowerment Institute, školu koja razvija čelničke sposobnosti. Njen joj posao omogućuje da susreće i sluša priče žena sa svih strana svijeta.

"Na ovom projektu radim već 30 godina. Žene iz raznih dijelova svijeta u tom me jako nadahnjuju. U njemu su sudjelovale žene iz Ruande, odmah nakon genocida, žene iz polja smrti u Kambodži, iz Saudijske Arabije, a nedavno i iz Afganistana. Problemi njihovog osnaživanja, pomislila sam isprva, bit će sigurno puno drugačiji od onih u zapadnih žena. No, uvijek sam iznova saznavala da su, na jednoj osnovnoj razini, ti problemi zapravo identični," kaže Straub.

Jedna od žena koja je pohađala tečaj u institutu Gail Straub je Shqipe Malushi, koja u Kabulu i sama radi kao instruktor za jačanje uloge žena. Kaže da joj je ženska mudrost pomogla da u svoj život unese ravnotežu.

"Osobno, ja sam se uvijek od nečega branila. Više sam naginjala muškoj energiji – trčiti, braniti i boriti se za što sam god naumila. No, rad s Gail na osnaživanju žena pomogao mi je da se okrenem sama sebi, dotaknem svoju lijepu stranu i u njoj pronađem snagu koju mi žene nosimo u sebi," kaže Malushi.

Malushi kaže da svojim radom pomaže Afganistankama da otkriju i prihvate svoju žensku mudrost te da se ne boje jasno reći što misle i osjećaju.

Gail Straub kaže da je razmjena iskustava sa ženama različitog podrijetla i iz različitih kultura nadahnjuje i osnažuje. A putem Interneta, dodaje ona, žene bilo gdje u svijetu mogu se na jednostavan način uključiti u ovaj projekt i pružiti podršku jedne drugima u njihovoj potrazi za unutarnjom mudrošću i snagom.

XS
SM
MD
LG