Linkovi

Obama traži poduzimanje "dramatične akcije" u gospodarstvu


Novoizabrani predsjednik Barack Obama traži od Kongresa da djeluje brzo glede njegova programa ekonomskog oporavka, upozoravajući da bi pasivnost Washingtona mogla produžiti sadašnju recesiju za još godinu dana.

Novoizabrani predsjednici po tradiciji su usredotočeni na tranzicijsko razdoblje i imenovanje članova vlade. Međutim, Barack Obama se odlučio na neobičan korak i održao – kako kažu njegovi pomoćnici – jedan od važnijih političkih govora u Virginiji, tražeći hitnu akciju Kongresa glede plana gospodarske stimulacije koji je još uvijek u nastajanju. "Ne vjerujem da je sad kasno da se promjeni smjer, ali bit će prekasno ako što prije ne poduzmemo dramatičnu akciju. Ako se ništa ne poduzme recesija se može otegnuti godinama" - rekao je Barack Obama u svom govoru na Sveučilištu George Mason u Virginiji, nedaleko Washingtona.

Obamin plan stimulacije mogao bi koštati i do 800 milijardi dolara. Buduća administracija se nada da će uspjeti potrošačima omogućiti da ponovno dobivaju zajmove, otvoriti tri milijuna radnih mjesta i potaknuti proizvodnju na projektima infrastrukture diljem zemlje. Obama kaže da je važno tijekom nadolazećih dana povesti otvorenu i poštenu raspravu o njegovom planu ekonomskog oporavka. Međutim, upozorio je Kongres protiv dužih odgađanja u razmatranju njegova prijedloga jednom kad preuzme predsjedničku dužnost 20. siječnja.

XS
SM
MD
LG