Linkovi

Izrael razmatra prijedlog prekida vatre u Gazi


Prema riječima američke državne tajnice Condoleezze Rice, ministri vanjskih poslova Britanije i Francuske ostaju jedan dan dulje u Ujedinjenim narodima nakon što se Vijeće sigurnosti nije uspjelo usuglasiti oko poteza za okončanje borbi u Pojasu Gaze. Gospođa Rice je izjavila da će ona, David Milliband, Bernard Kouchner i ministri Arapske lige održati daljnje sastanke – odvojeno i zajednički – iza zatvorenih vrata, u pokušaju da okončaju borbe između Izraela i Hamasa.

Vijeće sigurnosti ostalo je podijeljeno oko dva moguća odgovora kojime bi bila zaustavljena izraelska kampanja u Gazi, vođena s ciljem prekidanja Hamasovih raketnih napada na južni dio Izraela. Jedan bi odgovor bila obvezujuća rezolucija – čiji je nacrt izradila Libija – kojom bi se tražio trenutni i trajni prekid vatre i ukidanje izraelske blokade Gaze. Drugi bi bilo neobvezujuće priopćenje – koje su predložile Sjedinjene države, Britanija i Francuska – koje zahtijeva postizanje nagodbe i pružanje jamstava, uključujući i sprečavanje krijumčarenja oružja Hamasu, kao i otvaranje graničnih prijelaza.

Ranije jučer, Condoleezza Rice je izjavila da Washington podržava egipatsko-francusku inicijativu za prekid vatre u Gazi. Rekla je da je o planu, koji je predložio egipatski predsjednik Hosni Mubarak, razgovarala s Izraelom.

Hamas je objavio da proučava taj plan.

Izraelski dužnosnici su izjavili da pozitivno gledaju na prijedlog, te najavili da će danas u Kairo poslati izaslanika na daljnje rasprave o planu. No, nakon trosatnog zatišja koje je stanovnicima Gaze omogućilo nabavu ključnih potrepština, izraelska vojska je nastavila svoje napade, bombardirajući mjesta gdje se sumnja da se nalaze tuneli za krijumčarenje, uz granicu prema Egiptu.

Hamas je također obustavio raketiranje Izraela za tog zatišja, ali je kratko nakon isteka stanke nastavio s ispaljivanjem projektila.

Palestinsko medicinsko osoblje procjenjuje da je u izraelskoj ofenzivi ubijeno više od 700 Palestinaca. Na izraelskoj strani, ubijeno je najmanje devet osoba otkako je počela kampanja.

XS
SM
MD
LG