Linkovi

Web stranica tjedna za jednostavniji način života: Use-Less-Stuff


Ovotjedna internetska stranica promiče jednostavniji način života.

Poruka Roberta Lilienfelda može se svesti na tri riječi: koristiti manje stvari. Lilienfeld je urednik ULS izvjesca, koji je otpočeo kao elektronički bilten 1994-te. Danas, to je web stranica Use-Less-Stuff.com. Lilienfeld kaže da se čitatelji mogu priključiti na tu internetsku stranicu, čitati tamošnji bilten i komunicirati s ostalima na blogu:

"Trenutno nudimo nekoliko savjeta kako ljudi mogu provesti sezonu praznika bez da potroše previše novca na kupovanje stvari. Na internetskoj stranici je i desetgodišnja arhiva, s dvije do tri tisuće priloga, a takodjer i čitav niz istraživačkih studija o različitim proizvodima i pakovanjima."

Također, on navodi i priloženu bibliografiju i internetske poveznice na druge stranice s dodatnim podacima. Nastavnici mogu tamo naći i niz predavanja o prevenciji stvaranja nepotrebnog otpada koje mogu koristiti u nastavi, a koje je Lilienfeld napisao za državnu udrugu nastavnika prirodoslovnih predmeta.

"Tu je i ogromni poster pod imenom Životni put sendviča, koji zorno predočava kako bacanjem hrane proizvodimo veliku lančanu reakciju duž prehrambenog lanca. Sa svakim, pa i najmanjim komadićem sendviča koji bacimo, bacamo također i dio svih resursa koji su bili potrebni za proizvodnju svih njegovih sastojaka," kaže Robert Lilienfeld.

U Sjedinjenim Državama, za Božićnih blagdana, nakupi se više bačene hrane i pakovanja nego u bilo koje drugo doba godine. Internetska stranica koju uređuje Lilienfeld ukazuje posjetitljima kako mogu promijeniti svoje rastrošne navike uz pomoć popisa koji sami mogu sastaviti:

"Mi ne kažemo da morate poslušati sve savjete, pronađite pet ili šest koji se uklapaju u vaš način života i pokušajte ih slijediti. Učinite to prvenstveno zato jer je to dobro za vaš novčanik, a uz to i za okoliš."

Kako i vi možete stvarati manje smeća, vidjet ćete ako posjetite internetsku stranicu use – less – stuff. com, ili pronađite njenu poveznicu, zajedno s još više od 200 prijašnjih stranica tjedna preko voanews.com.

XS
SM
MD
LG