Linkovi

Izrael pristaje uspostaviti 'humanitarni koridor' u cilju 'sprečavanja humanitarne krize'


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon otputovat će u Izrael, na palestinske teritorije, te u srednjoistočne regionalne glavne gradove, slijedeći tjedan, ojačavajući diplomatske napore da se okončaju borbe u Pojasu Gaze. No, Vijeću sigurnosti je gospodin Ban jučer rekao da svijet ne može do tada čekati da se okonča nasilje.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak predlaže trenutnu obustavu vatre između Izraela i Hamasa u Gazi, nakon koje bi uslijedili razgovori o dugoročnim aranžmanima i jamstvima. Izrael još nije odgovorio na egipatski prijedlog. Izraelska izaslanica pri Ujedinjenim narodima Gabriela Shalev kazala je da njena zemlja nije imala drugog izbora nego da se obrani od raketnih napada iz Gaze.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice kaže da je Washington duboko zabrinut zbog krize, ali je naglasila da bilo kakav dogovor o prekidu vatre ne smije Hamasu dozvoliti da koristi Gazu za pokretanje napada protiv Izraela, ili da se Hamasu dopusti ponovno naoružavanje. Ona je rekla da treba naći načina da se otvore granični prijelazi kako bi stanovnici Gaze mogli imati normalan život.

U međuvremenu, Izrael je pristao uspostaviti 'humanitarni koridor' kako bi se stanovnicima Gaze omogućila nabavka neophodnih potrepština, te spriječila humanitarna kriza tijekom vojne ofenzive protiv militanata Hamasa.

Najava iz ureda izraelskog premijera Ehuda Olmerta uslijedila je kratko nakon što je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio 'duboko ogorčenje' zbog napada izraelske vojske na tri škole koje vodi svjetska organizacija, u Gazi, u kojima je ubijeno najmanje 30 ljudi, a mnogo ih je ranjeno.

Izraelska vojska kaže da je napad na školu u kojoj je bilo najviše žrtava uslijedio nakon paljbe granatama iz zgrade škole, te optužuje militante Hamasa da koriste škole, džamije i druge civilne lokacije kao skrovišta. Palestinci tvrde da su se u škole sklonili civili koji su tražili zaštitu od izraelskog bombardiranja. Dužnosnik Ujedinjenih naroda John Ging izjavio je da civili u Gazi, za razliku od drugih oružanih sukoba, nemaju kamo pobjeći, te da su škole bile jasno obilježene zastavom Ujedinjenih naroda.

U dosadašnjih jedanaest dana izraelske ofenzive na pojas Gaze poginulo je više od 600 Palestinaca, a još dvije i pol tisuće ljudi je ranjeno, pri čemu Ujedinjeni narodi procjenjuju da četvrtinu žrtava čine civili, među kojima brojna djeca. Izrael tvrdi da je ubio najmanje 130 pripadnika militantne palestinske organizacije Hamas.

Izaslanstvo Hamasa nalazi se u Kairu na razgovorima s egipatskim posrednicima oko mogućeg prekida vatre s Izraelom. U izaslanstvu su dvojica Hamasovih političkih čelnika koji rade u Siriji. Dvojici drugih Hamasovih izaslanika iz pojasa Gaze Izrael nije dopustio odlazak na razgovore. Hamas tvrdi da će razmotriti prekid vatre jedino ako Izrael okonča svoju ofenzivu u pojasu Gaze te ponovno otvori granice tog područja.

Povjerenik takozvane bliskoistočne četvorke, Tony Blair, izjavio je da je trenutno primirje moguće ukoliko se zatvore tuneli kojima se prebacuje oružje iz Egipta u pojas Gaze.

XS
SM
MD
LG