Linkovi

Obama poziva kongresne čelnike na što hitnije usvajanje zakonske mjere o stimulaciji američkog gospodarstva


Budući američki predsjednik Barack Obama pozvao je jučer kongresne čelnike da što brže djeluju kako bi bio usvojen ogroman stimulacijski paket za američko gospodarstvo. Gospodin Obama se sastao pojedinačno s demokratskim i republikanskim čelnicima Zastupničkog doma i Senata, a kasnije se obratio zajedničkom skupu čelnika.

Novinarima je Obama naglasio hitnost finaliziranja zakonske mjere koja bi stimulirala gospodarstvo: „Pred nama je izniman ekonomski izazov. Krajem tjedna očekujemo vrlo sumorno izvješće o uposlenosti. Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i njezino osoblje jako su pomogli našoj ekipi kako bi uspjeli oblikovati ekonomski oporavak i plan reinvestiranja koji će početi vraćati ljude na posao,“ rekao je dolazeći predsjednik.

Gospodin Obama želi da smanjeni porezi pojedincima i biznisima predstavljaju značajan udio u predviđenoj zakonskoj mjeri, odnosno i do 300 milijardi dolara u zakonu koji će vjerojatno premašiti 700 milijardi dolara, te uključivati i pomoć američkim saveznim državama kojima nedostaje gotovina, kao i sredstva za alternativnu energiju i za čitav niz infrastrukturnih projekata. Budući predsjednik je izjavio da očekuje da će potpisati zakon možda već do kraja ovog mjeseca.

Prema riječima čelnika senatske većine Harryja Reida, novoizabrani predsjednik je naznačio da mu je 27 od 28 upitanih ekonomista savjetovalo da bi stimulacija gospodarstvu trebala iznositi od 800 milijardi do 1,3 bilijuna dolara.

XS
SM
MD
LG