Linkovi

Afganistan - jedan od prvih vanjskopolitičkih izazova Baracka Obame


Sjedinjene Države imaju 32 tisuće vojnika u Afganistanu. 18 tisuća je dio operacije Trajna Sloboda – višenacionalne koalicije koja je zbacila Taliban s vlasti 2001-ve. Te su snage sada ukjucene u protuterorističke operacije. Ostatak američkog kontingenta, 14 tisuća žena i muškaraca dio je snaga NATO saveza od ukupno 50 tisuća. NATO djeluje u Afganistanu od 2003-ce, u cilju pomaganja vladi Afganistana u obnovi i stabilizaciji zemlje, obuke afganistanske vojske i policije, te borbe protiv pobunjenika u južnom Afganistanu, povijesnoj postojbini Talibana. Sada američki vojni dužnosnici najavljuju da bi Sjedinjene Države mogle u 2009-toj podvostručiti svoje trupe u Afganistanu, koje bi se pridružile snagama NATO-a u borbi protiv talibanske pobune. Krajnja odluku o tome donijet ce novoizabrani predsjednik Barack Obama nakon stupanja na dužnost 20-tog siječnja.

Tijekom predizborne kampanje, Obama je rekao da ce prebaciti trupe iz Iraka u Afganistan. Bivši američki državni tajnik Lawrence Eagleburger tvrdi da je to loša ideja. "Teško mi je zamisliti doktrinu koja bi smanjila trupe u Iraku i povećala u Afganistanu. Slažem se s drugim dijelom prijedloga. Ne cini mi se da ima smisla slabiti naše snage tamo gdje smo na putu ka uspjehu. Iskreno rečeno mislim da trebamo u Iraku ostaviti stvari kakve jesu, povećati broj trupa u Afganistanu i pokusati nagovoriti druge zemlje da pomognu. Gospodin Obama stalno govori o tome kako ce pritisnuti ostale zemlje članice NATO saveza, posebice Njemačku, da pošalju vise trupa u rat u Afganistanu".

Međutim Eagleburger, kao i drugi, poput bivšeg ministra obrane Jamesa Schlesingera, ne vjeruju da ce do toga doći, te da vojna solucija za Afganistan jednostavno ne postoji "Očekivanje da ce NATO učiniti svoje, sto po Amerikancima znaci poslati vise trupa, vjerojatno ce dovesti do razočarenja i negativnih osjećaja. Situacija u Afganistanu je sve lošija i nije jasno da bi samo slanje vise trupa moglo dovesti do preokreta".

Bivši savjetnik Bijele kuće za državnu sigurnost Brent Scowcroft se s time slaze. "Trebamo shvatiti da Afganistan nije Irak, i po meni za Afganistan ne postoji vojno rješenje. Rusi su kako se sjećam tu imali preko 150 tisuća vojnika i bili su neuspješni".

Tri bivša visoka američka dužnosnika vjeruju da medjunarodna zajednica mora povećati svoje napore u pomaganju Afganistanskoj vladi u stvaranju stabilnih vladinih institucija. Brent Scowcroft kaze da je to gdje Europa može pomoći. "U čemu Europa može pomoći, i sto je jako potrebno u Afganistanu, je s civilne strane. Europska je unija vrlo vješta, primjerice nove zemlje članice, u pomaganju u modernizaciji vlada, stvaranju sudskih i administrativnih sustava. To je Afganistanu jako potrebno i to je gdje Europa može dati neproporcinalno veliki doprinos, da bi time nadoknadila nevoljkost u svojem vojnom doprinosu".

Scowcroft, Eagleburger i Schlesinger se slazu da je put k stabilnom i sigurnom Afganistanu leži u ekonomskom razvoju, dobroj upravi i vladavini zakona, a sve to može biti postignuto samo uz značajnu pomoć međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG