Linkovi

Izraelske snage presjekle pojas Gaze


Izraelske kopnene snage uz podršku helikoptera topovnjača prodrle su dublje u pojas Gaze i praktično presjekle taj teritorij na dva djela. Izraelska vojska navodi da je tijekom noći bombardirano 30 ciljeva među njima podzemni bunker sa streljivom te džamija koja je – prema izraelskim navodima – služila kao skladište oružja. Gađani su i podzemni tuneli koje Hamas koristi za transport oružja iz Egipta u Gazu.

Liječnici kažu da je više od 500 Palestinaca poginulo u posljednjih deset dana, a od tog broja, prema procjeni Ujedinjenih naroda, oko jedne četvrtine su civili. S izraelske strane, potvrđena je pogibija jednog vojnika, a 55 ih je ranjeno. Izrael navodi da je cilj ofenzive sprečavanje lansiranja Hamasovih raketa iz Gaze na izraelski teritorij no, za sada, bez uspjeha. Hamas je danas ispaljivao rakete na jug Izraela, a samo tijekom prijepodneva 16 raketa palo je na izraelski teritorij. Liječnici izvještavaju o više od 30 poginulih Palestinaca, pretežito civila, dok izraelski vojnici i pripadnici militantne palestinske organizacije Hamas vode ulične borbe. Izraelska vojska potvrdila je pogibiju jednog vojnika, a 30 ih je ranjeno.

Izraelski predsjednik Shimon Perez izjavio je danas da Izrael ne želi ponovno okupirati Gazu već samo spriječiti Hamas u ispaljivanju raketa. Hamas je kasno sinoć i danas lansirao oko 25 raketa na izraelski teritorij, a od jedne su ranjene dvije osobe. Od kad je Izrael pokrenuo ofenzivu poginulo je najmanje 500 Palestinaca od čega su – prema navodima Ujedinjenih naroda – jedna četvrtina civili.

Prije početka današnjeg sastanka izraelske vlade premijer Ehud Olmert izjavio je da odluka o pokretanju kopnenih snaga i ulasku u pojas Gaze nije donosena olako već nakon više mjeseci čekanja i nade da će se situacija primiriti. Izraelski premijer Olmert kaže da je njegova vlada učinila sve što je mogla prije nego li je pokrenuta ofenziva na Gazu. „To je bilo neizbježno“, rekao je Olmert. Pregovori između dvije strane propali su u prosincu nakon čega je Hamas intenzivirao svoju kampanju raketiranja Izraela.

U tijeku su intenzivni diplomatski napori za zaustavljanje nasilja. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, koji je pozvao na trenutni prekid izraelskih kopnenih operacija, sastaje se s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u New Yorku. U međuvremenu, američki dopredsjednik Dick Cheney stao je u obranu izraelske ofenzive, ali je i dodao da Sjedinjene Države nisu dale zeleno svjetlo Izraelu za napad na Gazu, niti je Izrael to tražio.

Papa Benedikt ponovno je pozvao na kraj nasilja u Gazi. S obraćanju tisućama vjernika na Trgu Svetog Petra papa je rekao da Izraelci i Palestinci trebaju trenutno okončati tragični sukob u pojasu Gaze. Papa je kazao da rat i mržnja nisu rješenja problem te da je to potvrđeno nedavnom poviješću. Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da dramatične vijesti iz Gaze pokazuju kako odbijanje dijaloga može dovesti do situacije u kojoj stanovništvo prolazi kroz neobjašnjive patnje. Papa Benedikt već duže vremena razmatra mogućnost posjete Izraelu i palestinskim teritorijima. Službeni posjet planiran je za svibanj ove godine i Vatikan kaže da je još uvijek moguć unatoč najnovijem nasilju.

XS
SM
MD
LG