Linkovi

Izraelske kopnene snage ušle u pojas Gaze


Izraelske kopnene snage ušle su u pojas Gaze što predstavlja eskalaciju ofenzive protiv palestinske militantne organizacije Hamas. Cilj kopnene operacije je zaustavljanje Hamasovog lansiranja raketa na izraelski teritorij. Očevici kažu da su izraelski tenkovi i vojnici ušli na sjever Gaze u blizini grada Beit Lahiya. Tisuće izraelskih vojnika grupirale su se na granici proteklih dana u pripremama za moguću kopnenu ofenzivu.

Inače, izraelske snage u subotu su napadale Hamasove mete iz zraka, s mora te po prvi put topništvom što je sugeriralo na moguću eskalaciju osmodnevnog sukoba. U jednom zračnom udaru ubijen je viši zapovjednik Hamasa, Abu Zakariya al-Jamal, treći viši dužnosnik Hamasa koji je poginuo u dosadašnjem sukobu.

Zrakoplovi su bombardirali i džamiju na sjeveru Gaze pri čemu je poginulo najmanje deset osoba te palestinski fakultet koji je poznat kao Američka škola. Izraelska vojska tvrdi da se taj objekt koristio za lansiranje raketa na Izrael. Iz Sirije, izbjegli čelnik Hamasa, Khaled Meshaal obećao je osvetu te je upozorio Izrael da ne pokreće kopnenu invaziju.

Hamas je istodobno lansirao oko dvadeset raketa na izraelski teritorij. Jedna raketa pogodila je zgradu u gradu Ashod pri čemu su ranjene dvije osobe.

U svojoj tjednoj radio poruci predsjednik Bush okrivio je Hamas za najnoviji krug nasilja kazavši da su Hamasovi raketni napadi na Izrael teroristička djela. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države rade na prekidu vatre, ali je upozorio da jednostrano primirje ne bi bilo prihvatljivo. Palestinski dužnosnici navode da je u dosadašnjim izraelskim udarima poginulo najmanje 460 Palestinaca, a prema procjeni Ujedinjenih naroda, četvrtina od tog broja su civili.

XS
SM
MD
LG