Linkovi

Filmovi koji su obilježili 2008. godinu


S odlaskom jedne godine i početkom druge, ljubiteljima filma ostaje da se prisjete što ih je na velikim ekranima radovalo tijekom 2008. godine prije nego što 2009. donese novu žetvu proizvoda iz holivudske 'tvornice snova'.

Tragična smrt mladog glumca Heatha Ledgera, u siječnju 2008, potresla je ljubitelje filma, a njegova posljednja uloga, ona Jokera u najnovijem izdanju franšize Batman, The Dark Knight, po mnogim je filmskim kritičarima direktni put za posmrtnu nominaciju za oskara. Sam film – koji je do sada zaradio više od 530 milijuna dolara – hvalili su i kritičari, i strastveni ljubitelji Čovjeka-šišmiša, pa i onaj dio publike koji je u kina privukla morbidna fascinacija şmrću jednog od glavnih protagonista. No, Tamni vitez nije jedini film potekao iz stripa koji je ove godine doživio velik uspjeh.

Dugoočekivani film studija Paramount i izdavača stripova Marvel, Iron Man, bio je drugo po zaradi američko domaće ostvarenje, a svom je glavnom protagonistu Robertu Downeyu Jr, nakon dvadeset godina rada u show-biznisu i nebrojenih problema sa zakonom i lječilištima oko ovisnosti o drogama, konačno donio status vodeće zvijezde koja ne samo da može 'nositi' film, nego donijeti i zaradu.

Iz svijeta stripa dolazi i Hellboy, u svom drugom nastavku The Golden Army. Pod redateljskom palicom Benicija Del Tora, ovaj žarkocrveni borac za pravdu i u svojem drugom izdanju dočekan je pohvalama i kritičara i publike, ali ne i dovoljno velikom zaradom da bi se sa sigurnošću mogao očekivati nastavak ove priče o dobrim i lošim čudovištima.

Svijet filmske akcije prošle je godine dočekao nove filmove o omiljenim junacima.

Povratak Indiane Jonesa, nakon 19 godina, i u kasnijim sredovječnim godinama njegovog popularnog protagonista Harrisona Forda, donio je zabavu, premda ne i razinu kvaliteta prethodna tri nastavka. Donio je, doduše, novi izraz: 'nuke the fridge', u smislu 'kad ne znaš kako drugačije se izvući iz neke scene, onda baci nuklearnu bombu na frižider i pusti junaka da tamo preživi'. Otvorio je, međutim, vrata nastavku serije predstavljanjem Indyjevog sina, dovoljno nestašnog da bi možda mogao ići tatinim putem. Pitanje je samo može li se Shia LaBeouf nositi sa šarmom i karizmom neuništivog Forda.

Šarm i karizma tumačenog lika nisu problem glavnom protagonistu franšize koja caruje svijetom filma već više od 4 desetljeća: Daniel Craig oživio je pomalo sklerotičnog Jamesa Bonda, učinio ga daleko tvrđim i žilavijim i – poput magneta – dovukao horde novih gledatelja u svoj drugi nastavak agenta 007, Quantum of Solace.

Redatelj najnovijeg nastavka Jamesa Bonda, Švicarac Marc Forster novajlija je u žanru špijunskih trilera. No, njegov filmski pedigre je impresivan i donosi ovom akcijskom žanru novu i možda neophodnu emotivnu dimenziju. Ranija Forsterova ostvarenja, naime, uključuju dramu „Monsters Ball“, te adaptaciju bestseller književnog predloška „The Kite Runner“, 2007.

Svojevrsna liričnost u akciji, uz dobru dozu humora, odlika je jednog od najpopularnijih prošlogodišnjih crtanih akcijskih filmova, podjednako omiljenog kod mališana i njihovih roditelja – Kung Fu Panda.

Ljubitelji crtića mogli su uživati i u drugom nastavku Madagascara, Escape 2 Africa, kao i Dr. Seuss' Horton Hears a Who!, no pravi prošlogodišnji junak crtića, s najvećom zaradom u tom žanru, kao i upravo kultnim statusom među kritičarima, jedan je neočekivani heroj: mali robot koji čitavo tisućljeće kupi smeće zaostalo na uništenoj Zemlji koju su napustili njezini ljudski žitelji. Wall-E je – kako je to rekao jedan filmski kritičar – možda dječji crtić, ali njegova prava publika su odrasli.

Žanr bajkovitih akcija imao je svoje predstavnike u najnovijem nastavku Narnije – Prince Caspian, te u filmu Spiderwick Chronicles. Kombinacija bajkovitost – ali u onoj vampirskoj verziji – i tinejdžerske ljubavne priče osnova je filma Twilight. 'Suton' je adaptacija romana autorice Stephanie Meyer, iz 2005., koji je počeo kao serija od četiri knjige. Ta je serija, prevedena na 20 jezika, prodana u više od 17 milijuna primjeraka diljem svijeta, stvorivši ogromnu čitalačku bazu, ponajviše među tinejdžerkama.

Filmska verzija televizijskog hita, Sex and the City, jedna je od nekoliko komedija koje su ove godine imale svoje štovatelje. Uspješan skok s televizije u kina ostvarili su i High School Musical 3, kao i Get Smart. Ženska je publika, inače, ove godine imala priliku uživati i u filmovima koji slave dob 'preko 40': uz Seks i grad, tu je i Mamma Mia!, jedan od neospornih hitova godine usprkos priličnom neoduševljenju kritičara.

Kraj godine donio je seriju ozbiljnih filmova, listom pretendenata na oskare. Među njima je Milk, u kojemu je Sean Penn – slažu se kritičari – već rezervirao nominaciju za mali pozlaćeni kipić Američke filmske akademije. Tom Cruise je po svemu sudeći unio velike ambicije u filmom Valkire, ali su kritičari više nahvalili ostatak glumačke postave i sam film nego protagonista Clausa von Stauffenberga, koji je – kao vrlo glasni pripadnik scijentologije - izazvao prilična negodovanja u Njemačkoj. Philip Seymour i Meryl Streep glavni su protagonisti filma Doubt, o kojemu kritičari govore sve najbolje, ali publika još nije imala šanse za svoj glas jer se film tek počeo prikazivati i to u malom broju kino dvorana.

Brad Pitt je još jedan od vjerojatnih kandidata za oskara sa svojom interpretacijom Benjamina Buttona, čovjeka koji stari obratnim smjerom: počinje život izgledajući kao starac, a stari završivši kao beba. Usput, on zadobije ljubav doslovce svakoga u čijem životu odigra ikakvu ulogu. I taj film se tek zadnjih dana prošle godine počeo prikazivati pa se mišljenje publike još ne zna, ali je palac kritičara definitivno okrenut na više.

XS
SM
MD
LG