Linkovi

Pred Barackom Obama niz velikih izazova


Nadolazeći predsjednik Barack Obama stigao je s odmora na Havajima u hladni Chicago, a potom prva američka obitelj odlazi u Washington. Barack Obama sučelit će se s nizom velikih domaćih i međunarodnih problema.

Na vrhu popisa Obaminih prioriteta jest uvjeravanje Kongresa da podrži paket poticaja koji će iznositi između 675 i 775 milijardi dolara, a – prema mišljenju nekih ekonomista – mogao bi doseći i bilijun dolara. Nadolazeći predsjednik morat će se iskazati u lobiranju članova Kongresa, a priliku za to imat će već u ponedjeljak za kad je zakazan sastanak s predsjedateljicom Zastupničkog doma Kongresa, demokratkinjom Nancy Pelosi. Analitičarka Cokie Roberts :

„Kongres je spreman potrošiti novac. Obama doista može provesti niz značajnih ekonomskih mjera uključujući neka važna polja poput zdravstvene skrbi“.

Politički analitičar Matthew Dowd dodaje: „Najvažnije je ponovno smiriti situaciju i povratiti povjerenje“.

Obama se nada da će zakon o paketu ekonomskih poticaja biti pripremljen do njegove inauguracije 20. siječnja. Među drugim izazovima na planu unutarnje politike jesu reforma obrazovnog sustava i smanjivanje ovisnosti Sjedinjenih Država o stranoj nafti razvitkom novih tehnologija manje štetnih po okoliš.

Na vanjsko političkom planu na vrh prioriteta nadolazećeg predsjednika probila se kriza na Bliskom istoku. Kao i svaki drugi američki predsjednik posljednjih desetljeća i Obama želi smiriti situaciju na Srednjem istoku, smatra George Stephanopoulos: „Između Izraela i Palestinaca rasplamsao se rat. On se nada unaprijediti mirovni proces".

Tu su i problemi iskorijenjivanja sjemena ekstremizma u Pakistanu te nastavak ratova u Iraku i Afganistanu. Nadolazeći predsjednik možda će na samom početku svog mandata morati prekršiti neka obećanja, poput poreznih olakšica za srednji sloj Amerikanaca.

U medjuvremenu, predsjednik Bush vratio se s odmora u Washington. Do kraja njegovog mandata ostalo je nešto više od dva tjedna.

XS
SM
MD
LG