Linkovi

Bluegrass u 2008.: u tradicionalnom zvuku Jamieja Daileyja i Darrina Vincenta


Prodaja kompakt-diskova nastavila je opadati i tijekom protekle godine, ali to ne znaci da nije bilo obilja snimljene glazbe, obilja dobre snimljene glazbe, u svim zanrovima, ukljucujuci bluegrass.

Pocetkom godine, bluegrass glazbenici Jamie Dailey i Darrin Vincent izdali su svoj prvi zajednicki album i njime poznjeli ogroman uspjeh.

Trideset prvog prosinca 2007., Jamie Dailey je jos bio poznat kao vodeci vokal za Quicksilver, Doylea Lawsona.Darrin Vincent je radio za Rickyja Skaggsa i njegov Kentucky Thunder. Dvadeset devetog sijecnja2008. godine, Dailey i Vincent izdali su svoj prvi disk, kao duet, i osam mjeseci kasnije, njime zaradili deset nominacija zanagradu International Bluegrass Music Award 2008. I osvojili sedam nagrada. Samo nekoliko sati prije svecanosti dodjeljivanja nagrade obojica su bila u potpunoj nevjerici zbog tolikog broja nominacija i tolikog uspjeha.

"Zahvalni smo...dobiti cak deset nominacija, to je skoro previse, zbilja uzbudljivo," kaze Jamie Dailey.

Tim rijecima Jamieja Daileyja Darrin Vincent dodaje: "Ostali smo zateceni kad su one bile objavljene."

Bilo je i suza, priznaju, jer dobiti i jednu nominaciju, vec je puno, a kamoli deset. I svjesni su prolaznosti uspjeha i slave – ono sto imaju danas, sutra vec moze nestati. Stoga su vijest o deset nominacija i sedam osvojenih nagrada, isticu, primili i s puno skromnosti.

No, Dailey i Vincent nisu bili i jedini koji su debitirali s tradicionalnim zvukom i nisu jedini koji su se protekle godine nasli na popisu "Najboljih bluegrassa." Mnogi kriticari izdvajaju i Steeldriverse koji su, poput Daileyja i Vincenta, takodjer novi bend sastavljen od nesvilskih veterana. Ali, dok su se Dailey i Vincent, za svoj prvi album, posluzili pjesmama drugih glazbenika, Steeldriversi su snimili samo vlastiti materijal. "Blue Side of the Mountain" jedna je od njihovih, ta im je i donijela njihovu prvu nominaciju za Grammyja.

Prvi album Steeldriversa hit je ne samo kod ljubitelja bluegrassa, vec i kod drugih glazbenika koji su ovu pjesmu i nominirali za nagradu Grammy iduce godine, u kategoriji "Najbolje country izvedbe, dueta ili skupine."

Vrlo dobro su kod kritike primljeni bili i albumi veterana – Del McCoury Banda, Earla Scruggsa, Rhonde Vincent i Gibson Brothersa kao i album Blue Highwaya – "Through the Window of a Train." Bio je to njihov osmi, sa sjajnim instrumentalnim i vokalnim izvedbama, na kakve je njihova publika i navikla.

Basist Blue Highwaya – Wayne Taylor – bio je u pravu kad je rekao: "Ne mozete pogrijesiti s pjesmom o vlaku, u bluegrassu."

Godina 2008. bila je za bluegrass dobra, ali ima razloga s veseljem ocekivati i 2009., s novim snimkama Daileyja i Vincenta, Greencardsa i Dry Branch Fire Squad. Country-i-western zvijezda Michael Martin Murphy izdat ce svoj prvi album bluegrassa. Komicar, glumac, pisac i dugogodisnji svirac na bendzu Steve Martin izdat ce svoj prvi, iskljucivo glazbeni, album, sa petnaest vlastitih skladbi. Medju gostima tog albuma bit ce Dolly Parton, Earl Scruggs i John McCuen.

Novi materijal priprema i Tony Trischka, no album je, za sada, jos bez imena. Na onom pod naslovom "Territory," izdanom 2008. godine, Trischka je predstavio razne stilove sviranja na bendzu. Medju njima – bluegrass, keltska glazba, blues, folk i havajska.

XS
SM
MD
LG