Linkovi

U izraelskom napadu ubijen jedan od čelnika Hamasa


Izraelski borbeni zrakoplovi napali su ciljeve Hamasa na Gazi šesti dan zaredom. U jučerašnjem zračnom udaru ubijen je jedan od čelnika Hamasa Nizar Rayyan te još najmanje šest osoba uključujući članove njegove obitelji. Vjeruje se da je ovo prvi put u aktualnom sukobu da je meta Izraela bio neki visoki dužnosnik Hamasa. Ta palestinska militantna organizacija nastavila je ispaljivati rakete u Izrael, a jedna je pogodila zgradu u Ashodu, više od 30 kilometara od Gaze.

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni kaže će eventualna odluka Izraela da okonča napade na Pojasu Gaze ovisiti o dnevnoj procjeni vojnih operacija protiv Hamasa. Livni je u Parizu razgovarala s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom. Ona je izjavila da je Hamas problem ne samo za Izrael nego i za palestinski narod i sve arapske države.

U međuvremenu, češki premijer Mirek Topolanek, čija zemlja predsjedava Europskom unijom, izjavio je da Unija mora preuzeti inicijativu u inzistiranju na prekidu vatre u Pojasu Gaze dodajući da se na Sjedinjene Države ne može računati da će predvoditi u ovim naporima u vrijeme tranzicije u Bijeloj kući. Topolanek je najavio slanje diplomatske misije s ciljem smanjenja napetosti na Srednjem istoku, u kojoj bi sudjelovali prvi diplomat unije Javier Solana, povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner, te ministri vanjskih poslova Češke, Francuske i Švedske. Izaslanstvo će posjetiti Izrael, Zapadnu obalu, Egipat i Jordan. U iste vrijeme, u ponedjeljak, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy bit će u posjetu Izraelu i Zapadnoj obali.

Jedna nova anketa pokazuje da više od polovine Izraelaca podržava daljnje zračne udare protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Prema anketi, 52 posto ispitanika podržava nastavak zračne kampanje. 19 posto smatra da bi izraelska vojska trebala uputiti svoje kopnene snage u Pojas Gaze. Drugih 19 posto vjeruje da bi izraelska vlada trebala dogovoriti trenutni prekid vatre. Nova anketa sugerira i porast podrške za ministra obrane Ehuda Baraka i njegovu Laburističku stranku.

XS
SM
MD
LG