Linkovi

Izrael odbija primirje


Izraelski sigurnosni kabinet odbacio je međunarodne prijedloge za prekid vatre u njegovoj vojnoj ofenzivi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Prenose se riječi izraelskog premijera Ehuda Olmerta koji je rekao da vrijeme nije sazrijelo za primirje, ali da će židovska država razmotriti obustavu neprijateljstava u budućnosti ako se time bude osigurala bolja sigurnost juga Izraela.

Čelnik Hamasa Ismail Haniyeh izjavio je da izraelski napadi na Gazu moraju prestati, a blokada mora biti ukinuta, kako bi se moglo uopće razmatrati prijedloge o primirju. Haniyeh je također, u televizijskom govoru, obećao svojim pristašama pobjedu.

U međuvremenu, izraelski borbeni zrakoplovi peti dan zaredom su bombardirali ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze. Pogođene su zgrade Hamasovih vlasti i tuneli koji se koriste za krijumčarenje hrane i oružja iz Egipta u Gazu. Hamas je, istodobno, nastavio ispaljivati rakete na izraelski teritorij. Od početka izraelske ofenzive u subotu poginulo je gotovo 400 Palestinaca od čega najmanje 62-oje civila. Od palestinskih raketa poginulo je četvero Izraelaca, od kojih troje civila.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastalo se kasno jučer na raspravu o nacrtu rezolucije kojom se poziva na trenutni prekid vatre i njegovo puno poštivanje s obje strane. Rezolucijom se traži i zaštita za palestinske civile, otvaranje graničnih prijelaza, te obnova mira.

Arapski čelnici pozivaju Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da objavi obvezujuću rezoluciju kojom se od Izraela traži da prekine napad na Pojas Gaze. Ministri vanjskih poslova Arapske lige jučer su se sastali u Kairu, a Saudijska Arabija predvodit će izaslanstvo u sjedište svjetske organizacije, u New Yorku, koje će zahtijevati trenutni prekid vatre, nakon kojeg bi uslijedilo dugoročno primirje, te otvaranje graničnih prijelaza u Gazu, uz pomoć međunarodnih promatrača.

Jučer je – prema riječima glasnogovornika Bijele kuće – predsjednik Bush telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Ehudom olmetrom i izrazio zabrinutost zbog humanitarnih uvjeta u Gazi. Dužnosnici Bijele kuće kažu da je izraelski premijer pružio uvjeravanja predsjedniku Bushu da se Izrael trudi da izbjegne civilne žrtve u Gazi, te da samo usmjerava napade na ljude povezane s Hamasom.

Visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda, u međuvremenu, upozorava da su mnoge obitelji u Gazi u smrtnoj opasnosti ne samo od ofenzive nego i zbog humanitarne krize. Koordinator svjetske organizacije za humanitarna pitanja Maxwell Gaylord priopćenjem poziva Izrael da dozvoli ulaz većim količinama humanitarne pomoći u Gazu, koja je pod blokadom.

Izrael je objavio da će dozvoliti unos daljnjih dvije tisuće tona hrane i medicinskih potrepština, te da će nekim ranjenim stanovnicima Gaze omogućiti liječenje u Izraelu. Gaylord, međutim, kaže da je ključno otvaranje graničnog prijelaza Karni za dopremu žita za 750 tisuća ljudi koji ovise o pomoći UN-a. On također kaže da bolnicama u Gazi – prepunim pacijenata - treba biti u potpunosti obnovljena opskrba strujom.

XS
SM
MD
LG