Linkovi

SAD i međunarodna zajednica zatražile od Izraela i Hamasa hitan prekid vatre


Sjedinjene Države, Europska unija, Ujedinjeni narodi i Rusija, takozvani Kvartet mirovnih posrednika u sukobu Izraela i pojasa Gaze, pozvali su na hitni prekid vatre kojeg bi poštivale obje strane. Glasnogovornica Ujedinjenih naroda Marie Okabe jučer je priopćila da ova mirovna skupina poziva sve strane sukoba da počnu rješavati ozbiljne humanitarne i gospodarske potrebe u Gazi i da poduzmu potrebne mjere za pružanje pomoći, te da Izraelci i Palestinci hitno nastave s mirovnim pregovorima.

Predstavnici ove mirovno-posredničke skupine razgovarali su jučer putem konferencijske telefonske veze: glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, američka državna tajnica Condoleezza Rice, šef diplomacije Europske unije Javier Solana i ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov. I američki predsjednik George Bush telefonski je razgovarao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom i premijerom Salamom Fayyadom, te s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom o neprijateljstvima u pojasu Gaze.

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije sastali su se u Parizu kako bi raspravljali o mogućim rješenjima ovog sukoba, te pozvali na bezuvjetni prekid raketnih napada Hamasa na Izrael, kao i na okončanje izraelske vojne akcije. Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy sastat će se danas u Parizu s izraleskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni. A čelnici zemalja Perzijskog zaljeva okončali su dvodnevni summit u Omanu snažnom osudom izraelskih vojnih operacija u Gazi.

XS
SM
MD
LG