Linkovi

Izrael razmatra 48-satni prekid zračnih napada na pojas Gaze


Izraelski dužnosnici izjavili su da razmatraju 48-satni prekid zračnih napada na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze. Izraelski premijer Ehud Olmert na jučerašnjem sastanku iza zatvorenih vrata s ministrima vanjskih poslova i ministrima obrane razgovarao je o mogućem kratkoročnom primirju kako bi dozvolio dopremu humanitarne pomoći u Gazu. U međuvremenu, izraelska vojska je jutros izvela još nekoliko zračnih udara na pozicije militantne skupine Hamas u Gaza Cityju. Palestinski dužnosnici tvrde da je u njima poginuo najmanje jedan palestinski građanin.

Jučer su izraelski avioni pogodili najmanje 30 ciljeva, uključujući vladine zgrade Hamasa i nekoliko tunela za ilegalni prolaz robe i ljudi duž granicu Gaze s Egiptom. Od kada su počeli izraelski napadi u subotu, s ciljem ugušivanja višetjednih raketnih napada od strane palestinskih militanata, ubijeno je preko 370 ljudi, uglavnom pripadnika militantnog Hamasa. Prema podacima humanitarne agencije Ujedinjenih naroda u Gazi, među poginulima je 57 civila. Palestinski militanti nastavili su s raketiranjem Izraela, usmrtivši u posljednjih nekoliko dana najmanje četiri izraelska građana.

Uz rakete kratkog dometa, Hamas je jučer ispalio raketu još dublje u izraelski teritorij – Beershebu, grad 46 kilometara udaljen od Gaze. Izraelski vojnici, tenkovi i druga vojna vozila gomilaju se duž granice Izraela i pojasa Gaze, pripremajući se za moguću kopnenu ofenzivu.

XS
SM
MD
LG