Linkovi

Afro-američka zajednica proslavlja svoju 42. Kwanzuu


Prije 42 godine, točnije 1966. godine, brojna zajednica Amerikanaca afričkog podrijetla, kao i Afrikanaca diljem svijeta, počela je s obilježavanjem jednog kulturnog slavlja, sada dobro poznatog pod imenom Kwanzaa. Kwanzaa je praznik zamišljen sa željom i ciljem da jača vrijednosti afričke kulture, kao i vrijednosti obitelji i zajednice.

Za mnoge Amerikance afričkog podrijetla, razdoblje između 26. prosinca i 1. siječnja, razdoblje je koje je, sa slavljem Kwanzee, dobilo potpuno novo značenje, kaže Willie Wilson, pastor jedne baptističke crkve u Washingtonu, koja već više od 20 godina proslavlja Kwanzuu:

"Kwanzaa je afričko-američki praznik koji se temelji na žetvenim festivalima u različitim afričkim zemljama, kad cijela zajednica zahvaljuje na prvim plodovima, ispraćajući staru i duhovno se pripremajući za novu godinu."

Praznik je, kaže pastor Wilson, započeo dr. Ron Karenga, temeljeći ga na sedam načela koje simbolizira sedam svijeća u drvenom svijećnjaku, zvanom kinara. Svaki od sedam danaKwanzee posvećen je jednom od tih načela. Prvi je Umoja, jedinstvo. Drugi Kujichagulia – samoopredjeljenje. Treći – Ujima, kolektivni rad i odgovornost. Četvrti – Ujamaa, Swahili riječ u značenju “kooperativna ekonomija.” Peti je Nia: smisao, svrha. Šesti – Kuumba, kreativnost, i sedmi – Imani, što znači vjera. U crkvi pastora Wilsona, Union Temple, slavi se četvrta večer Kwanzee, odnosno četvrto načelo - Ujamaa. Pastor Wilson objašnjava:

"Afro-američka agencija za suradnju i razvoj govorit će o nekim afro-američkim tvrtkama u gradu i o tome kako, kad su napori kolektivni, možemo zajedno raditi i tako zajednički stvarati novac i radna mjesta u našoj vlastitoj zajednici."

Autorica knjige "The Complete Kwanzaa," Sve o Kwanzii, Dorothy Winbush Riley, kaže da Kwanzaa pomaže u određivanju i afirmiranju vrijednosti, a afro-američkoj zajednici pomaže njegovati rituale koji će služiti kao primjer djeci:

"Ako želimo neke vrijednosti prenijeti na njih, onda moramo imati i određene rituale, moramo djecu putem njih učiti. To nas je i potaknulo da pred sam kraj godine razmišljamo o onome što je doista važno i da naše nasljeđe, naše tradicije, načine preživljavanja, sve što nam je potrebno i važno - prenosimo našoj djeci."

Kwanzaa je za afro-američku zajednicu prilika za okupljanje članova obitelji i prijatelja, ali istodobno i prilika da se oda počast kulturnom nasljeđu Amerikanaca afričkog podrijetla.

XS
SM
MD
LG