Linkovi

Europska Unija namjerava pomoći Ujedinjenim narodima u rješavanju krize u pojasu Gaze


Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije sastat će se danas u Parizu kako bi raspravljali o krizi između Izraela i militantnih pripadnika Hamasa. Prema priopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova, ministri će nastojati pronaći načine pomoći Europske unije Ujedinjenim narodima u rješavanju krize.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon jučer je zatražio da Izrael i Hamas odmah prekinu nasilje. Također je kritizirao međunarodni odgovor na krizu i dodao da bi svjetski čelnici morali učiniti više u poticanju dijaloga i dugoročnog rješenja ovog sukoba.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov kritizirao je Hamas zbog njegovog odbijanja da se uđe u pregovore s frakcijom Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. Gospodin Lavrov je rekao da Hamas mora prihvatiti predsjednika Abbasa kao vođu palestinskog naroda.

Ranije, njemačka kancelarka Angela Merkel okrivila je Hamas za nasilje u Gazi i dodala da ova skupina mora prestati s raketiranjem Izraela. Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband rekao je da vjeruje da je nasilje u Gazi izbilo zbog presporog političkog procesa koji nije doveo do konkretnih dobiti niti za Izrael niti za Palestince.

Gnjev protiv izraelske ofenzive u Gazi doveo je do drugog dana prosvjeda u Bejrutu, Ammanu, Teheranu i ostalim glavnim gradovima Srednjeg istoka.

XS
SM
MD
LG