Linkovi

Treći dan izraelske zračne ofenzive na Hamas u Gazi uz znakove kopnenih operacija


Administracija predsjednika Busha priopćila je da radi na uspostavljanju održivog prekida vatre između Izraela i militantne palestinske skupine Hamas.

Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe optužio je Hamas za spriječavanje obnove krhkog šest mjeseci starog sporazuma o prekidu vatre. On je rekao novinarima da Sjedinjene države imaju razumijevanja za izraelsku samoobranu od kontinuiranih raketnih i minobacačkih Hamasovih napada s područja Gaze.

Johndroe je, međutim, dodao da Sjedinjene države također pozivaju Izrael da izbjegne civilne žrtve u Gazi. On je rekao da je predsjednik Bush telefonski razgovarao s kraljevima Saudijske Arabije i Jordana, u okviru nastojanja da se zaustavi nasilje.

U Washingtonu, glasnogovornik državnog tajništva Gordon Deguid je priopćio da i državna tajnica Condoleezza Rice radi na obnavljanju prekida vatre, te da je o tome razgovarala s dužnosnicima Izraela, Saudijske Arabije i Egipta.

U međuvremenu, izraelski zrakoplovi su treći dan za redom bombardirali ciljeve u pojasu Gaze. Izraelski ministar obrane Ehud Barak je rekao da njegova zemlja vodi puni rat protiv čelništva Hamasa u Gazi. Izraelski zračni napadi do sada su usmrtili 325 ljudi, od kojih je – prema humanitarnoj agenciji Ujedinjenih naroda – 51 civil.

Službeni palestinski izvori navode da je u bombardiranju poginulo 180 militantnih pripadnika Hamasa. Očevici kažu da su izraelski zrakoplovi razorili sjedište Hamasovog ministarstva policije u gradu Gazi, te su u najmanje pet naleta bombardirali Islamsko sveučilište u pojasu Gaze.

Izraelske vlasti tvrde da je ofenziva započela u znak odmazde za opetovane napade iz pojasa Gaze na izraelski teritorij. Izraelska je vojska danas proglasila područja koja graniče s okupiranim pojasom Gaze – zonom vojnih aktivnosti, što je u prošlosti označavalo uvodni korak za pokretanje kopnenih operacija i pojasu Gaze.

U međuvremenu, gradonačelnik Ashkelona, na jugu Izraela, izvijestio je o smrti jednog Izraelca i ranjavanju osmorice u današnjem raketnom napadu iz pojasa Gaze.

XS
SM
MD
LG