Linkovi

Naznake proširenja izraelske ofenzive u Gazi: razmještanje kopnenih postrojbi i poziv za 6500 rezervista


Izraelska vojska razmješta kopnene postrojbe na rubu Pojasa Gaze, dok je izraelski kabinet odobrio poziv 6500 rezervista, naznačivši tako planove da se ofenziva proširi.

U nedjelju, izraelski borbeni zrakoplovi ponovno su napali Hamasove vojne ciljeve u Gazi, tijekom drugog dana ofenzive u kojoj je dosad poginulo najmanje 280 Palestinaca, uključujući 180 pripadnika Hamasovih snaga sigurnosti. Palestinski dužnosnici kažu da je uništen glavni sigurnosni kompleks Hamasa, pri čemu su ubijene četiri osobe. Izraelsko zrakoplovstvo je također bombardiralo čitav niz krijumčarskih tunela u južnoj Gazi, koji se koriste za unos oružja i druge robe preko granice prema Egiptu. Ranije je izraelska vojska bombardirala džamiju u gradu Gazi, za koju je tvrdila da služi kao baza teroristima, pri čemu su ubijene dvije osobe. Stotine stanovnika Gaze probile su graničnu ogradu i prešle u Egipat. Ulice Gaze su prazne, a škole zatvorene. Izrael je dopustio ulaz jednom humanitarnom konvoju.

Militanti iz Gaze ispalili su u nedjelju na Izrael desetke raketa, od kojih su dvije doprle do izraelske luke Ashdod, odnosno dublje na teritorij Izraela nego ijedna ranije ispaljena raketa iz Gaze. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kritizirao je Hamas, rekavši da su zračni udari mogli biti izbjegnuti da je Hamas produžio šestomjesečni prekid vatre s Izraelom.

VS traži trenutni prekid nasilja s obje strane

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je na trenutni prekid svih nasilja u Pojasu Gaze. Nakon više od četiri sata hitnih konzultacija, započetih kasno noću u subotu, u ranim jutarnjim satima nedjelje Vijeće je objavilo priopćenje u kojemu se naglašava potreba obnove prekida vatre između Izraela i Hamasa koji kontrolira Gazu.

Hrvatski veleposlanik Neven Jurica, koji trenutno predsjeda Vijećem, pozvao je obje strane da okončaju nasilje: „Članice Vijeća naglašavaju potrebu potpune obnove mira i reda što bi otvorilo vrata za iznalaženje političkog rješenja problema koji egzistiraju u kontekstu palestinsko-izraelske nagodbe,“ izjavio je veleposlanik Jurica.

Burne reakcije u muslimanskom svijetu

Tisuće protuizraelskih prosvjednika demonstrirale su diljem Srednjeg istoka protiv izraelske ofenzive u Gazi. Veliki su prosvjedi održani u Egiptu, Iraku, Jordanu, Libanonu, Siriji i Jemenu. Prosvjednici su palili izraelske i američke zastave i obje zemlje optuživali za terorizam. Mnogi prosvjednici su zahtijevali da arapski čelnici odlučnije odgovore na izraelske napade u Gazi.

Arapska liga je najavila izvanredan summit za petak, u Kataru.

U Bejrutu, prosvjednici su bacali kamenje na egipatsko veleposlanstvo zbog, kako kažu, nedostatka podrške Egipta Gazi.

Premijer Turske – saveznice Izraela – kritizirao je izraelsku ofenzivu kao udarac miru. Recep Tayyip Erdogan također je optužio Izrael za korištenje 'neproporcionalne sile'.

Sirija je objavila obustavu neizravnih mirovnih razgovora koje je vodila pomoću turskih posrednika, a libijski čelnik Moammar Gadhafi optužio je svoje arapske kolege za 'kukavičku' reakciju na izraelsku ofenzivu. On ih poziva da povuku mirovni plan koji Izraelu nudi puno priznanje u zamjenu za povlačenje s teritorija koje je okupirao u ratu 1967.

Vrhunski vjerski čelnik Irana, ajatolah Ali Khamenei u nedjelju je naredio muslimanima da brane Palestince od izraelskih napada. On je također osudio neke arapske vlade zbog – kako je to okarakterizirao – 'ohrabrivanja šutnje' oko napada na Gazu.

XS
SM
MD
LG