Linkovi

Umrla pjevačica i glumica Eartha Kitt, zvijezda Broadwaya i originalna Žena-mačka u televizijskoj seriji Batman


Pjevačica i glumica Eartha Kitt, zvijezda kabarea, umrla je u dobi od 81 godinu, podlegavši raku debelog crijeva. Poznata po svom senzualnom glasu, desetljećima je nastupala u noćnim klubovima, na brodvejskim pozornicama, te u filmovima. Stil pjevanja, nalik predenju mačke, učinio ju je slavnom u dobi od 22 godine. No, kasnih šezdesetih, politička kontroverza na neko je vrijeme uništila njezinu karijeru u Sjedinjenim Državama.

Orson Welles ju je nazvao najuzbudljivijom ženom u svijetu. Jedan drugi obožavatelj Earthu Kitt je opisao kao 'zavjeru za obezumljivanje muškaraca'. Njezina privlačnost je počivala u svilenkastom glasu punom naboja, mačkastom licu i tijelu, te zaprepašćujućoj izravnosti. Na pozornici, glumila je vamp žene, seksualizirane tigrice koje su zavodile publiku. Izvan svjetala pozornice, bila je iznimno privatna osoba, koja je svoje vrijeme provodila baveći se svojim malim vrtom i brinući se o svojim brojnim mačkama i psima. Udala se samo jednom, na kratko, a svoju je kćerku podizala kao samohrana majka.

Eartha Mae Kitt se rodila u siromašnoj crnačkoj obitelji, u ruralnom području savezne Države South Carolina, oko 1928. godine. Bila je plod silovanja: majci joj je bilo samo 14 godina. Earthi je bilo rečeno da joj je otac bio jedan bjelački zemljoposjednik u tom području. Kad joj je bilo osam godina, majka se udala za čovjeka koji nije želio njezinu kćer u svom domu; 'ona mala žuta' – tako ju je zvao. Eartha je završila kod tetke u New Yorku.

Često je kasnije govorila da je to napuštanje na nju ostavilo traga za čitav život: ispod njezine glamurozne scenske vanjštine – govorila je – krilo se njezino pravo ja: mala Eartha Mae koja nije željela da ju itko vidi: "Sve to zato što su me dali od sebe. Nikad nisam znala tko me prihvaća, a tko ne; tko će me odbaciti. Vjerujem da se i danas, na mnogo načina, još uvijek sakrivam jer ne želim biti odbačena. To odbacivanje me pretvorilo u osobu koja ne želi biti viđena za pravo nego samo kao vrhunski dotjerana, zakamuflirana Eartha Kitt. Samo kad sam kod kuće, kad kopam oko cvijeća u mom vrtu, kad sam nenašminkana i nenakićena, onda sam sama svoja," rekla je u intervjuu koji je svojedobno dala Glasu Amerike.

Kao šesnaestogodišnjakinja, Eartha Kitt je bila primljena u vrlo poznati crnački plesački ansambl koji je vodila Katherine Dunham. Dok je ansambl gostovao u Europi, otkriven je Earthin pjevački dar. Njezin mačkasti, seksi glas postao je senzacija u Parizu, posebice kad je neke pjesme izvodila opružena na crvenom baršunastom kauču. Imala je uho za jezike i glatko pjevala na njih osam ili devet.

Kad se pojavila u brodvejskoj reviji „Nova lica 1952.“, Eartha Kitt je naglo postala slavna i u vlastitoj zemlji. Njezine su se ploče našle na vrhu lista popularnosti; bila je jedan od najbolje plaćenih zabavljača tog doba. Pojavljivala se u brodvejskim predstavama, glumila u filmovima, te uvela i originalnu verziju Žene-mačke u tadašnju televizijsku seriju o Batmanu.

No, 1968, kad joj je karijera bila na vrhuncu, sve je to odjednom nestalo … a sve zbog primjedbe koju je izgovorila na prijemu u Bijeloj kući. Supruga predsjednika Johnsona pozvala je Earthu Kitt zajedno sa skupinom drugih žena na razgovor o problemu mladenačkog kriminala. Kad je Prva dama upitala svoje gošće za mišljenje, Eartha Kitt je podigla ruku i kritizirala rat u Vijetnamu, u kojemu su mladi crnci služili i pogibali u neproporcionalno broju u odnosu na bijelce. Gospođa Johnson je bila šokirana, teško savladavajući suze, a incident se našao na naslovnicama novina i u televizijskim vijestima.

Godinama kasnije, otkrilo se da je predsjednik Johnson odmah naredio istragu Earthe Kitt od strane i FBI-ja i CIA-je. Industrija zabave i službeno ju je stavila na 'crnu listu'. Noćni klubovi više ju nisu angažirali, a svi ugovori koje je dotad imala bili su otkazani. "Otkrila sam tek puno kasnije da sam bila žrtva ostracizma koji je poveo predsjednik Johnson. To je značilo da nitko samnom nije mogao sklopiti ugovor ako nije želio dobiti FBI i CIA-ju na vrat. To znači da ste bez posla," kazala je, u svojedobnom intervjuu Glasu Amerike, Eartha Kitt.

Tijekom najvećeg dijela slijedećih deset godina, Eartha Kitt je dobivala angažmane samo u inozemstvu. U Americi, njezina karijera je oživjela tek osamdesetih godina, ulogama u nekoliko holivudskh filmova, a, potom, 1996, i nominacijom za Grammyja za njezinu prvu snimku u dugom nizu godina. Bilo joj je tada gotovo 70 godina, već je bila baka, ali je i dalje nastupala svakodnevno … glas je bio malo dublji, ali su mačkoliko lice i stas bili vrlo malo promijenjeni.

XS
SM
MD
LG