Linkovi

San štiti srce: svaki dodatni sat sna smanjuje odlaganje kalcija u koronarnim žilama za trećinu


Jedno novo istraživanje ukazuje da više sna može zaštiti ljude od stvaranja naslaga kalcija u koronarnim arterijama, stanja koje vodi bolesti srca.

Studija, objavljena u ovotjednom izdanju časopisa Journal od the American Medical Association, pokazuje da već samo jedan dodatni sat sna dnevno smanjuje rizik odlaganja kalcija za trećinu.

Znanstvenici Sveučilišta Chicago, koji su proveli studiju, kažu da dodatni san daje jednake koristi po zdravlje srca kao i sniženje tlaka za 16,5 točaka na tlakomjeru. Liječnici, međutim, kažu da je prerano da se na temelju tog izvješća formira i klinička preporuka jer nalazi ne dokazuju uzročno-posljedičnu vezu.

Tijekom studije, praćeno je stanje gotovo 500 ljudi, u dobi od 35 do 47 godina kroz period od pet godina. Dvadesetsedam posto sudionika, od onih koji su spavali manje od pet sati svake noći, razvili su naslage kalcija u arterijama na kraju perioda od pet godina. No, naslage kalcija pokazale su se samo kod 11 posto onih koji su spavali od pet do sedam sati svake noći, odnosno kod samo šest posto onih koji su spavali 7 ili više sati.

XS
SM
MD
LG