Linkovi

2008. u pop glazbi - sve više digitalnih preuzimanja glazbe, velike turneje, te pop zvijezde u 'crnoj kronici'


Sve više digitalnih preuzimanja glazbe, velike rock turneje, te pop zvijezde na sudovima – 2008. godina obilovala je i pozitivnim i negativnim dogadjajima.

Bez obzira na ekonomsku recesiju, u 2008-oj ljubitelji glazbe uspjeli su ostvariti jedan važan rekord ove godine. U prosincu je tvrtka Neilsen SoundScan, koja prati glazbene trendove objavila da je više od milijarde pjesama digitalno „skinuto“ u proteklih 12 mjeseci. Broj ovako preuzetih pjesama, pretekao je prodaju glazbenih albuma za više od 250 posto, obilježivši tako novi trend glazbene industrije i prijelaz sa albuma na CD-ovima, na prodaju pojedinačnih pjesama.

Skladba Leone Lewis, Bleeding Love, najbolje je prodavana pjesma ove godine, sa više od 3.3 milijuna primjeraka koji su legalno downloadani.

I dok je Leona dominirala u broju prodanih pojedinačnih pjesama, Lil Wayne prodao je najviše albuma ove godine. Ovaj raper iz New Orleansa oborio je rekord star tri godine albumom The Carter III. Izdan u lipnju, njegov album prvi je od 2005, i albuma The Massacre, rapera 50 Cents, koji je prodan u više od milijun primjeraka u samo jednom tjednu. Lil Wayne dobio je i svoju nagradu, kada mu je u rujnu, na njegov 26. rodjendan direktor njegove diskografske kuće poklonio milijun dolara u gotovini. A u studenom, Lil Wayne postao je prvi raper koji je nastupio na godišnjoj dodjeli Country Music nagrada. Takodjer predvodi u broju Grammy nominacija - ukupno ih ima osam.

Dodjela Grammyja održat će se 8. veljače u Los Angelesu.

I dok su neki glazbenici uživali u trijumfima, druge je pogodila tragedija. Jennifer Hudson odlično je počela godinu. Ova Oskarom nagradjena pjevačica i glumica pojavila se u vrlo uspješnom filmu Sex and The City. Njen singl Spotlight bio je na vrhu rhythm and blues ljestvice. A onda, 24. Listopada, njena majka Darnell Donerson i brat Jason Hudson ubijeni su u njihovom domu u Chicagu. Tri dana kasnije, tijelo njenog sedmogodišnjeg nećaka Juliana Kinga pronadjeno je u jednom parkiranom vozilu. William Balfour, suprug njene sestre Julije, s kojim više nije živjela, optužen je za sva tri ubojstva, kao i za provaljivanje u kuću.

I dok je prodaja albuma nastavile opadati, ljubitelji glazbe hrlili su da vide svoje ljubimce uživo.

Veterani glazbe Bon Jovi i Bruce Springsteen ove su godine imali najbolje glazbene turneje, dok je sastav Police sebi osigurao vrlo lijepu mirovinu svojim prvim javnim nastupima od 1986 godine. Svjetska šetnja ovog benda po zaradi je postala treća najbolja turneja svih vremena, zaradivši više od 358 milijuna dolara za 151 nastup. Njihov oproštajni koncert održan je 7. kolovoza u njujorškom Madison Square Gardenu.

13. lipnja porota u Chicagu privela je kraju jednu od najvećih sudskih drama, i oslobodila optužbi R Kellyja za dječju pornografiju. Ni Kelly ni navodna žrtva nisu svjedočili tijekom sudjenja, kojim je okončana šestogodišnja pravna bitka za ovu zvijezdu R & B glazbe. Video objavljen 2002 godine navodno prikazuje R Kellyija u seksualnom odnosu sa maloljetnicom.

2. lipnja, Bo Diddley umro je od zatajenja srca u 79. godini života. Jedan od osnivača rock and rolla, ovaj glazbenik iz Mississippija bio je jedini ikada po kome je jedan glazbeni ritam dobio ime. Njegov ritmički, ponosni vokal pojavio se desetljećima prije rap stila.

U 2008 izgubili smo i glavnog pjevača sastava Four Tops, Levija Subbsa, te dva člana Jimi Hendrixsovog benda, Buddyja Milesa, i Mitcha Mitchella. Oba ova bubnjara učvrstila su Jimijeva istraživanja na gitari - Buddy je održavao ritam u sastavu Band of Gypsies, dok je Mitch Mitchell nastupao u Jimi Hedrix Experience-u.

Urednici glazbenog časopisa Billboard imenovali su Chrisa Browna najboljim pop glazbenikom 2008 godine. Ovo je drugi put da je ovoj 19-godišnjoj zvijezdi R&B glazbe dodjeljena ovakva počast. Prvi put je bilo 2006 godine.

XS
SM
MD
LG