Linkovi

Bijela kuća najavljuje smanjenje ukupnog nacionalnog proizvoda i u četvrtom tromjesečju


Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto izjavio je da se očekuje kako će američko gospodarstvo, koje je inače znatno oslabilo u trećem tromjesečju ove godine, još i dalje oslabiti u četvrtom kvartalu zbog krize sa zajmovima i poremećaja na burzama dionica.

Ovi komentari ukazuju na to da će ukupni američki društveni proizvod biti smanjivan dva uzastopna kvartala, što po definiciji predstavlja recesiju. Ukupni društveni proizvod predstavlja količinu svih roba i usluga proizvedenih u zemlji i bitan je indikator stanja u američkom gospodarstvu.

No, jedno drugo izvješće pokazuje da su američki potrošači tijekom prosinca postali manje pesimistični, vezano uz pad cijena energenata, kao i uz velike rasprodaje koje se nude u maloprodaji.

Napori da se ublaži ekonomska kriza napreduju – novoizabrani dopredsjednik Joe Biden kaže da je dolazeća administracija Baracka Obame blizu dogovora sa članovima Kongresa oko paketa stimulacija. Program ima za cilj poticanje ekonomije jakom vladinom potrošnjom na prometnice, masovni prijevoz, kao i smanjenje porezne stope za srednju klasu.

XS
SM
MD
LG