Linkovi

Vijeće sigurnosti produžilo zaštitu iračke financijske imovine do kraja 2009.


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasalo je produžetak zaštite iračke imovine - mjeru koja štiti Irak od međunarodnih tužbi s odštetnim zahtjevima - do kraja slijedeće godine. Iračka financijska imovina i prihod od prodaje nafte drže se u posebnom računu – koji nadgleda UN – kako bi se osiguralo da se ta sredstva koriste za obnovu zemlje.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari pozdravio je odluku, rekavši da rezolucija šalje snažnu poruku da Irak više ne predstavlja prijetnju svijetu, kao što je to bio pod zbačenim čelnikom Saddamom Husseinom.

Inače, jučer su članovi iračkog Parlamenta odgodili glasovanje o rezoluciji koja treba utvrditi status stranih postrojbi – osim američkih – nakon što im istekne sadašnji mandat krajem mjeseca. Ovom rezolucijom trebao bi se regulirati status vojnika iz Australije, Britanije, Salvadora, Estonije i Rumunjske.

U međuvremenu, irački premijer kaže da irački novinar, koji je ranije ovaj mjesec bacio svoje cipele na predsjednika Busha, za svoj čin okrivljuje jednog militanta. U pismu koje je Muntazer al-Zaidi poslao Nouriju al-Malikiju, uz ispriku, on priznaje da je bacio cipele po naredbi jednog militanta poznatog po odrubljivanju glava ljudima. Obitelj al-Zaidija, međutim, tvrdi da je on bio prisiljen napisati pismo, te da je u zatvoru bio tučen metalnim šipkama. Al-Zaidi će 31. prosinca biti izveden pred sud pod optužbom napada na stranog čelnika.

A, u SAD, pred saveznim sudom u Baltimoreu, jedan je Iračanin, koji živi u Americi, priznao krivnju prema optužnici, odnosno špijuniranje u korist vlade bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina. Istražitelji kažu da su ih do Saubha Jassima al-Dellemyja doveli dokumenti koje je u Iraku otkrila američka vojska. Dellemyju prijeti kazna zatvorom do pet godina.

U odvojenom procesu, talijanska auto-korporacija Fiat pristala je isplatiti 17 milijuna i 800 tisuća dolara kako bi se nagodila oko američkih optužbi da su neke od njezinih kompanija podmićivale iračke dužnosnike u zamjenu za dobivanje ugovora koje su plaćali Ujedinjeni narodi, u sklopu programa Nafta za hranu.

XS
SM
MD
LG