Linkovi

Za NASA-u, protekla godina u znaku uzbudljivih dostignuća i otkrića, ali i nesigurne budućnosti


U američkoj Nacionalnoj agenciji za istraživanje svemira, NASA-i, 2008. godina ostat će upamćena po misijama svemirskih raketoplana, otkrićima na Marsu i tajnama razotkrivenim diljem sunčevog sustava i dalje u svemiru. Prisjećajući se uspjeha NASA-e u 2008, Paul Sisco zagleda i u nesigurnu budućnost ove američke vladine agencije, te u njezine planove za ponovno odvođenje čovjeka na Mjesec.

NASA-in projekt Constellation se ubrzava: inžinjeri grade i testiraju rakete i kapsule koje će biti primarna prijevozna sredstva posadama astronauta koje će istraživati svemir nakon što flota svemirskih raketoplana bude povučena iz uporabe, 2010. godine. Središnja aktivnost NASA-e trenutno je povratak čovjeka na Mjesec, s očekivanim slijetanje astronauta na njegovu površinu do 2020.

U međuvremenu, žuri se s okončavanjem izgradnje Međunarodne svemirske postaje. U veljači, raketoplan Atlantis otputio se na prvu od četiri misije do svemirske postaje. Tijekom 2008, popravci i nadogradnja udvostručili su kapacitet postaje što se tiče broja članova posade. Isporučena su i dva glavna znanstveno-istraživačka laboratorija. U 2009, postavljanje novog solarnog krila – za proizvodnju struje – bit će dovršeni svi glavni dijelovi postaje.

Pažnju javnosti tijekom 2008. godine privukle su NASA-ine robotske sonde. Tri koje se nalaze oko Sunca počele su slati podatke i prve ikad snimljene trodimenzionalne prikaze zvijezde našeg sustava.

Letjelica Cassini prošla je kroz prstenove Saturna i okrenula svoje mjerne instrumente ka jednom od mjeseca tog planeta, analizirajući gejzire leda koji izviru iz njegove unutrašnjosti.

A, sonda Messenger dva puta je proletjela kraj Merkura, kartografirajući njegovu površinu.

Opčinjenost javnosti Marsom još više je porasla sa šest svemirskih letjelica koje istražuju Crveni planet. Za mnoge, najuzbudljiviji trenutak se dogodio u svibnju, kada je robotska sonda Phoenix okončala svoje desetomjesečno putovanje od Zemlje, sletjevši na površinu Marsa. Sonda je zakopala u tlo Marsa i potvrdila prisutnost smrznute vode, znak da je u nekom periodu u prošlosti na Marsu moglo biti života.

Svemirski teleskop Hubble i dalje je gledao prema dalekim svijetovima, donoseći prikaze sudarajućih galaksija i drugih fenomena. Protekla će godina ostati zapamćena po poklonu Hubblea u vidu prve ikad slike nekog planeta izvan našeg solarnog sustava.

Usprkos nesigurnostima oko proračuna za Nacionalnu agenciju za istraživanje svemira, prije povlačenja flote raketoplana iz uporabe planira se još osam misija, gotovo sve za svemirsku postaju.

Dugoročni plan NASA-e je izgradnja stalne baze na Mjesecu koja bi jednog dana bila korištena kao lansirno mjesto za misije ljudskih posada prema Marsu.

XS
SM
MD
LG