Linkovi

Dopredsjednik Cheney brani američku anti-terorističku politiku


Američki dopredsjednik Dick Cheney stao je u obranu politike američke vlade prema zatvorenim osumnjičenicima za terorizam, elektronskog prisluškivanja i kontroverznih metoda prikupljanja obavještajnih podataka kazavši da se radi o opravdanim sredstvima u ratno vrijeme.

U intervjuu za televizijsku postaju Fox News Cheney je rekao da je politika administracije predsjednika Busha glavni razlog zašto se u zemlji nije dogodio teroristički napad u proteklih sedam godina.

Dopredsjednik Cheney je izrazio vjerovanje da je predsjednik Bush uporabio legitimne ustavne ovlasti kako bi obranio zemlju.

Cheney je, također, odbacio kritike nadolazećeg dopredsjednika Joea Bidena koji ga je nazvao 'najopasnijim dopredsjednikom u američkoj povijesti'. Cheney je rekao da takve izjave ne uzima ozbiljno. Administracija predsjednika Busha suočila se s kritikama kod kuće i u inozemstvu zbog politike koju je provodila u ratno vrijeme uključujući zatvaranje osumnjičenika za terorizam bez optužnica te uporabu okrutnih metoda ispitivanja.

U odvojenom intervjuu budući dopredsjednik Joe Biden rekao je da politika Bushove administracije nije bila dobra za američku vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost. Prema njegovim riječima, takva politika stvorila je nove teroriste, a ne smanjila njihov broj.

XS
SM
MD
LG