Linkovi

Pred američkom automobilskom industrijom 'bolno' restrukturiranje


I trenutni i budući američki predsjednik pozivaju američku automobilsku industriju da što brže izrade poslovne planove koje bi njihove kompanije učinila konkurentnima i održivima, sada kada ih vladini zajmovi spašavaju od neposredne propasti.

U svojem redovitom subotnjem obraćanju naciji, predsjednik Bush je rekao da novi zajmodavni program njegove administracije daje automobilskim kompanijama tri mjeseca da uspostave programe restrukturiranja. Gospodin Bush je u petak objavio davanje hitnih zajmova kompanijama General Motors i Chrysler u visini od 13 milijardi i 400 milijuna dolara odmah, a daljnjih 4 milijarde u veljači. No, taj plan postavlja uvjete, uključujući smanjenje plaća radnika, te postavljanje gornjih granica za plaće uprave i direktora.

Budući predsjednik Barack Obama rekao je da će proizvođači automobila morati poduzeti 'bolne' korake za restrukturiranje svog poslovanja. On je također upozorio auto kompanije da strpljenje javnosti u vezi s lošom upravom i vođenjem tih kompanije 'brzo nestaje'. Gospodin Obama kaže, međutim, da sami radnici ne bi trebali snositi najveći teret restrukturiranja ove industrijske grane.

Sindikat radnika u automobilskoj industriji kritizira plan Bijele kuće, tvrdeći da nepravedno izdvaja samo radnike za smanjenje plaća.

Auto kompanije imaju rok do 31. ožujka za izradu planova restrukturiranja ili će morati brzo vratiti zajmove. Predsjednik Bush kaže da, ukoliko kompanije ne budu iznašle planove da postanu profitabilne, zajmodavni plan će im pružiti vremena za uredno provođenje bankrota.

Direktor General Motorsa, najvećeg američkog proizvođača automobila, izrazio je uvjerenje da će njegova kompanija uspjeti zadovoljiti uvjete do postavljenog roka. General Motors dobiva najveći iznos u zajmovima, a Chrysler ostatak.

Kompanija Ford je pozdravila odluku o pomoći automobilskoj industriji, ali sama neće uzeti zajmove jer ima dovoljne zalihe gotovine da održi poslovanje. S druge strane, Chrysler zatvara na najmanje mjesec dana – počevši od subote,20.prosinca- svih svojih 30 tvornica.

XS
SM
MD
LG