Linkovi

Ogled 'Povlastica groba,' Marka Twaina, objavljen 103 godine nakon što je bio napisan


Mark Twain umro je prije više od 98 godina, međutim, ovaj tjedan časopis New Yorker objavio je jedan njegov esej po prvi put. U tekstu pod naslovom Povlastica groba, napisanom u ljeto 1905. godine, ovaj popularni američki autor piše o tome kako mrtvi mogu puno uspješnije koristiti slobodu govora od živih.

Osnovna Twainova misao u ovom tekstu jest da se živi ljudi iz straha ili zbog kalkuliranja ili zbog toga što ne žele povrijediti neku dragu osobu ne usuđuju reći što uistinu misle. "Sloboda govora povlastica je mrtvih, monopol mrtvih. Oni mogu otvoreno i pošteno iznositi svoja stajališta bez da nekog povrijede," piše Mark Twain u ovom tekstu.

Newyorški pisac Paul Auster čita ulomak iz Povlastice groba: "Kao aktivna povlastica, sloboda govora u rangu je s povlasticom počinjenja ubojstva: možemo je koristiti, ako smo spremni snositi posljedice. Ubojstvo je zabranjeno formalno i u stvarnosti. Sloboda govora je zajamčena formalno, ali je zabranjena u stvarnosti. Po općoj procjeni, oboje je zločin i svi civilizirani narodi oboje promatraju s dubokim prezirom. Ubojstvo nekad bude kažnjeno, sloboda govora, uvijek – kad se počini, što je rijetko."

Tekst je napisan u posljednjim godinama Twainova života, nakon što je autor doživio bankrot i nakon smrti supruge i kćeri, što donekle objašnjava znatno "crnji" humor i puno skeptičniji glas negoli smo navikli u njegovim ranijim radovima. Povlastica groba jedan je od dvadeset četiri dosad neobjavljena Twainova teksta koje će sljedeće godine kao knjigu objaviti Harpers pod naslovom Tko je Mark Twain. U toj knjizi okupljeni su tekstovi provokativnih naslova kao što su Jane Austen, Razgovori sa sotonom, Kad god trebam objaviti knjigu i Sjećanja iz zubarske stolice.

Poslušajmo još jedan ulomak Povlastica groba koji opet čita romanopisac Paul Auster: "Ponekad moji su osjećaji toliko vrući da moram posegnuti za pisalom i izliti ih na papir kako bih spriječio da izazovu požar u meni. Tad tinta i trud su potrošeni zaludu, jer rezultate toga ne mogu objaviti. Upravo sam završio s pisanjem jednog takvog teksta i s njime sam u potpunosti zadovoljan. Dobro je za moju vremenskim prilikama izmučenu dušu da to pročita i divi se neprilikama koje bi to pričinilo meni i mojoj obitelji. Ostavit ću to iza sebe i izreći iz groba."

Ogled Povlastica groba potvrđuje Marka Twaina kao izuzetno duhovitog pisca čiji humor i nakon stotinjak godina ostaje suvremen i relevantan. Ipak, iako obožavatelji legendarnog pisca sigurno pozdravljaju svaki novi dodatak njegovom ionako pozamašnom spisateljskom opusu, Povlastica groba nije remek djelo, već jedna esejistička minijatura.

XS
SM
MD
LG