Linkovi

Pregovori Hrvatske i Europske unije i službeno prekinuti


U danu kada je otvoreno jedno, a zatvorena svega tri pregovaračka poglavlja - umjesto 15 spremnih - konstatirano je da tehnički napredak pregovora ne odgovara stvarnoj situaciji.

Slovenski je veto – ili crveno svjetlo - ostao, no sada se konačno znaju razlozi: uglavnom prigovori na razgraničenje na moru. Povjerenik za proširenje apelirao je da se izbjegne prozivanje krivaca i promišljanje tijekom dolazećih praznika. Države članice su evidentno nezadovoljne postupanjem Slovenije, usprkos tome što je koristila legitimno sredstvo. Problem razgraničenja ostaje bilateralan i pregovori bi se trebali nastaviti.

Hrvatska je strana potvrdila da ni u kom slučaju neće prejudicirati razgraničenje, no Slovenci traže više: suspenziju nekih hrvatskih zakona i odluka u slučaju sudskog procesa, što Hrvatska opet ne prihvaća. Savjet Hrvatskoj je nastaviti prilagodbu kao da se ništa nije dogodilo, pogotovo stoga što su poznata mjerila za sva nenačeta poglavlja. To se naročito odnosi na brodogradnju, reformu pravosuđa i antikorupcijsku borbu. U tom se slučaju može ostvariti okvirni raspored završetka pregovora do kraja iduće godine.

XS
SM
MD
LG