Linkovi

Administracija odobrila plan hitne pomoći američkoj auto industriji u iznosu od 17 milijardi i 400 milijuna dolara


Predsjednik Bush objavio je danas plan hitne pomoći problematičnoj američkoj auto industriji, tjedan nakon što paket pomoći vrijedan 14 milijardi dolara nije bio usvojen u Senatu.

Predsjednik Bush je izjavio da će vlada osigurati zajmove za proizvođače automobila u zamjenu za određene ustupke, koji uključuju i restrukturiranje tih kompanija kako bi se postigla dugoročna stabilnost i održivost. Zajmovi u ukupnom iznosu od 17 milijardi i 400 milijuna dolara bit će dodijeljeni iz ranije usvojenog paketa pomoći američkom financijskom sustavu teškog 700 milijardi dolara. Predsjednik Bush je rekao da kompanije imaju rok do 31. ožujka da podnesu održive ekonomske planove ili će morati vratiti dug. Američki je predsjednik dodao da u nekim boljim ekonomskim okolnostima vlada ne bi intervenirala i da bi pustila da privatne kompanije propadnu. Međutim, dodao je, da je riječ o izuzetnom slučaju:

"Ovo nisu normalne okolnosti. Usred financijske krize i recesije ne bi bio odgovoran način ponašanja dopustiti propast američke auto industrije."

Američki proizvođači automobila, kao i kompanije koje proizvode dijelove za njih, upošljavaju milijune Amerikanaca. Predsjednik Bush je rekao da bi kaotična propast ove industrijske grane predstavljala "neprihvatljivo bolni udarac" Amerikancima daleko izvan auto industrije i da bi nanijela još veću štetu ionako bremenitom američkom gospodarstvu.

Kompanije General Motors i Chrysler bile su u pregovorima s Bijelom kućom još od prošlog tjedna kada paket pomoći vrijedan 14 milijardi dolara nije uspio proći u Senatu. Ove dvije kompanije nalaze se na rubu stečaja jer bilježe pad prodaje svojih vozila i imaju problema s osiguravanjem gotovine za provođenje svakodnevnih operacija. General Motors i Chrysler, zajedno s Fordom, najavile su produženo zatvaranje tvornica i pogona tijekom božićnih blagdana. Predsjednik Bush je danas izjavio da će svaki segment auto industrije - radnici, uprava, bankari i drugi - morati učiniti određene ustupke kako bi ovaj plan državne pomoći mogao funkcionirati.

XS
SM
MD
LG