Linkovi

Susie Kay - nada za ostvarenje sna siromašnih srednjoškolaca


Život u središtu nekog američkog grada, koje je poput getoa, stvar je svakodnevne borbe za opstanak. U siromašnim četvrtima prepunim kriminala, u gradovima poput Washingtona, mnogi američki crnački učenici mogu samo sanjati o pohađanju koledža, odskočnoj dasci za uspjeh u životu. U Washingtonu, gradu sa skoro najnižim postotkom učenika sa srednjoškolskom diplomom u zemlji, jedna žena pomaže učenicima ostvariti san o odlasku na koledž.

Svakog ljeta u Washingtonu ljubitelji košarke organiziraju natjecanje u jednodnevnom turniru. No, to je više od same igre: tom prilikom oni skupljaju novac za fond za stipendije pod nazivom Hoop Dreams, koji pomaže gradskim srednjoškolcima iz siromašnih obitelji da se upišu na koledž. Susie Kay osnovala je i predsjeda ovim fondom:

"Oni su vrlo otporni, snalažljivi i odlučni. No, nitko to ne može učiniti sam. A kad je cijeli sklop okolnosti okrenut protiv vas, to je tim teže."

Kay je bila učiteljica u većinski crnačkim srednjim školama u siromašnoj četvrti Washingtona gdje je i osnovala Hoop Dreams. Ona kaže da je bila frustrirana preprekama za odlazak na fakultet s kojima su njeni učenici bili sučeljeni.

Hoop Dreams utemeljila je 1996. godine. Otada je ova neprofitna organizacija pomogla ukupno 920 učenika iz obitelji s niskim prihodima. Oslanjajući se uglavnom na donacije korporacija, Hoop Dreams pruža akademske stipendije, mentorstvo i poduku te pomaže učenicima u pronalasku praktične nastave u raznim tvrtkama. Stephanie Bowles, učenica iz jedne četvrti Washingtona koja obiluje nasiljem, svoju je maturu završila na drugom mjestu po uspjehu u srednjoj školi za matematiku, znanost i tehnologiju, i sada pohađa koledž. Ona kaže da je Susie Kay vrlo predana svojoj organizaciji:

"Ona izuzetno puno radi. Konstantno želi izvući više iz nas kako bi nam pomogla da dobijemo ono što nam treba. Štogod da vam ustreba, Susie Kay će biti tu da vam pomogne."

Susie Kay se često podsjeća kako je ovaj program važan za mlade ljude kojima je potrebna pomoć. Kaže da su priče svih njenih učenika nadahnjujuće:

"To su nevjerojatni mladi ljudi. Zbog njih ova organizacija postoji i zbog toga se trudim da im pomognem."

Susie Kay živi svoj život po geslu da ništa nije vrijedno što se da napraviti lako. Pravo uzbuđenje u životu, kaže ona, dolazi po obavljenom poslu koji će imati trajnu vrijednost, i za kojeg drugi kažu da je neostvariv.

XS
SM
MD
LG