Linkovi

Izvorni povijesni dokumenti na web stranici Footnote.com


Naše današnje odredište je mjesto gdje se mogu pogledati izvorni povijesni dokumenti iz službenih arhiva, te podijeliti s drugima vlastita otkrića iz obiteljskih albuma, pisama i dokumenata.

"Web stranica Footnote-točka-com je mjesto na Internetu gdje se ljudi mogu povezati s poviješću i jedni s drugima."

Tako kaže Justin Schroepfer, direktor marketinga web stranice Footnote.com, koji, između ostalog, sadrži milijune prikaza dokumenata iz američke povijesti:

"Ustvari, mi dobijemo kolutove mikrofilmova iz Nacionalnog arhiva koje onda digitaliziramo. To se napravi vrlo brzo. Surađujemo s Arhivom kako bi ustanovili koji su najtraženiji dokumenti, koje treba posebno sačuvati. Digitaliziranjem mikrofilmova stavljamo na našu web stranicu milijune prikaza svaki mjesec," kaže Justin Schroepfer.

Neke od tih zbirki prikaza su besplatne; za druge, pak, treba uplatiti pretplatu. Jedna od najnovijih zbirki je ona dokumenata iz Drugog svjetskog rata, koja je ovaj mjesec još besplatna, ali od siječnja će biti obuhvaćena naplatom.

Primjera radi, nasumice biramo jedan dokument – deklasificirani službeni dnevnik američke podmornice USS Icefish. Pratimo podmornicu na njenom putu kroz vode Azije, 1945, gledajući očima kapetana odvijanje dnevnih rutina, borbenih akcija, kao i ljudskih drama. Web stranica Footnote.com odličan je izvor podataka za studente i nastavnike, kao i ljubitelje povijesti, ali, podjednako, i za ozbiljne znanstvene istraživače. Posebnu vrijednost sajtu daje mogućnost korisnika da komentiraju dokumente – kao i da vide komentare drugih korisnika! Korisnike se također potiče da skeniraju i postave i vlastite povijesne dokumente, poput fotografija i pisama.

"Recimo da ja postavim fotografiju mog pradjeda iz Prvog svjetskog rata. Netko drugi nađe tu sliku, vidi da ona potječe od mene i može me kontaktirati jer je to slika i njegovog pradjeda. Dakle, milje u kojemu se koriste povijesni dokumenti postaje odmah znatno više kolaborativan. A, kad se okupi više umova i više izvora, onda i dolazi do pravih otkrića," nastavlja Justin Schroepfer.

Dakle, sudjelujte i sami u otkrivanju i diobi povijesti na web stranici Footnote.com

XS
SM
MD
LG