Linkovi

Pentagon stavlja sve veći naglasak na nekonvencionalne oblike ratovanja


U Iraku, Afganistanu i na drugim svjetskim kriznim točkama, američka vojska se sučeljava s gerilskim – odnosno, takozvanim 'asimetričnim' – ratovanjem. Umjesto borbe protiv redovitih vojnih postrojbi, američki vojnici se bore protiv pobunjenika i terorista. Odgovor Pentagona je – pripremiti američke vojnike za takvu borbu.

Američko Ministarstvo obrane smatra da se američka vojska mora boriti protiv pobunjenika i terorista njihovom vlastitom taktikom. U tom smislu, ministar Robert Gates daje obuci u nekonvencionalnim metodama borbe jednaku važnost kao i tradicionalnom ratovanju. Uz to, Gates želi integrirati tradicionalne jedinice sa specijalnim postrojbama, te kaže da je nekonvencionalno ratovanje sada postalo norma, a ne izuzetak:

"Iskustva iz posljednjih 25 godina su jasna: Sovjeti u Afganistanu, Izraelci u Libanonu, Sjedinjene Države u Somaliji, Afganistanu i Iraku. Male jedinice paravojnih postrojbi – pobunjenici, gerilci, teroristi – nalaze načine, kao što su to uvijek uspijevali, da neutraliziraju prednost veće, regularne vojske. Čak će i pojedine države pokušati iskoristiti ono što se doživljava našom ranjivošću na asimetričan način."

Obrambeni analitičar Sam Brannen, iz Centra za strateške i međunarodne studije, kaže da je Robert Gates naredio Pentagonu da prestane vojevati na hladnoratovski način: "Usprkos lekcijama iz Vijetnama i drugdje, naša je vojska potpuno opsjednuta borbom protiv druge konvencionalne vojske preko tradicionalne linije bojišnice."

Pustinjska oluja, 1991. godine, bila je posljednji konvencionalni rat Sjedinjenih Država, kada su američke postrojbe izbacile iračke snage iz Kuvajta. Integracija specijalaca s konvencionalnim snagama bila je dugi proces. Richard Weitz, obrambeni analitičar pri Institutu Hudson, o tome kaže: "Počelo je s kopnenim postrojbama; one su usvojile protupobunjeničku doktrinu prema kojoj se naglašava vođenje borbi protiv neredovitih snaga. Ranije ove godine, Pentagon je objavio Strategiju nacionalne obrane u kojoj se – u smislu razvitka obrambenih snaga – izjednačava po važnosti vojevanje protiv neregularnih jedinica s konvencionalnim ratovanjem.

Američka vojska tradicionalno je vodila ratove s ogromnim brojem kopnenih postrojbi, topništva, tenkova, borbenih odreda s nosača zrakoplova, te eskadronima teških bombardera. Sada se Pentagon koncentrira na prilagođavanje tih sustava nekonvencionalnom ratovanju. Primjerice, nekoliko podmornica s balističkim projektilima izvučeno je iz uloge nuklearnog odvraćanja, te pregrađeno u krstareće lansere projektila koji mogu prevoziti i velik broj specijalnih postrojbi mornarice, Navy Seals. Takve podmornice nose u sebi mini-podmornice koje odvoze specijalce do obale.

Netradicionalna ratna strategija uključuju i napore u obnovi područja sukoba kako bi se civile odvratilo od pružanja podrške pobunjenicima. Pentagon također želi raditi s drugim zemljama na sprečavanju izbijanja sukoba ili njihovom ograničavanju prije nego što se oni izmaknu kontroli.

XS
SM
MD
LG