Linkovi

Mladi Amerikanci nakon diplome sve teže nalaze posao


Uslijed recesije i najviše stope neuposlenosti u posljednje 34 godine, američki studenti koji su tek diplomirali kažu da ih je strah pri pomisli na traženje posla. Neki ekonomski stručnjaci tvrde da ovi mladi ljudi imaju dobar razlog za zabrinutost, dok drugi kažu da postoji i dovoljno razloga za optimizam.

Nekoć je diplomiranje bilo razlog za slavlje. Međutim, s današnjom gospodarskom krizom, diplomirani studenti u potrazi za poslom nailaze na poteškoće. Zbog toga su ovih dana mnogi od njih vrlo zabrinuti. Neki studenti Katoličkog sveučilišta u Washingtonu kažu da su počeli tražiti posao i prije nego što će diplomirati. "Vrlo je obeshrabrujuće saznanje da ćemo se uskoro naći na tržištu rada, a ne znamo što nas čeka" - kaže studentica Katoličkog sveučilišta Lisa Campbell.

Većina ovih studenata nije iskusila ozbiljnu ekonomsku krizu. Doktor Allen Goodman iz Centra za odabir karijere pri Katoličkom sveučilištu kaže da studenti moraju biti voljni uzeti u obzir različite opcije: "Vrlo je lako da nećete iz prvog pokušaja naći idealan posao. Morat ćete biti fleksibilniji i tražiti posao kojeg ranije možda ne bi prihvatili. On će vam možda poslužiti kao odskočna daska za nešto što zaista želite."

Allen Goodman kaže da će oni koji su specijalizirali u industrijama pogođenim ekonomskom krizom možda morati tražiti posao izvan njihovog područja. No, to je možda i dobro vrijeme za poslijediplomski studij. Prema izvješću o trendovima u upošljavanju za godinu 2008. – 2009., poslovne ponude pale su za 8 posto u protekloj godini, no još uvijek postoji dovoljno prilika u sektoru znanosti i tehnologije.

Michael Wolf, ekonomist u Uredu za statistiku rada, kaže: “Predviđamo da će radna mjesta za znanstvenike, osobito biologe, ali i fizičare i inženjere, rasti i biti tražena u sljedećih deset godina”. On dodaje da će se situacija glede zapošljavanja poboljšati s okončanjem financijske krize. Kaže da će najbolje šanse za zaposlenje imati oni koji imaju magisterij i doktorat.

XS
SM
MD
LG