Linkovi

Jerry Leiber i Mike Stoller: od Presleyevog "Hound Doga" do "Smokey Joe's Cafea"


Jerry Leiber and Mike Stoller udružili su snage 1950-te i napisali neke od najvećih hitova 20-tog stoljeća, medju kojima i skladbu Hound Dog koju je izvodio Elvis Presley. Mike O'Sullivan razgovarao je s Mike Stollerom o njihovom utjecaju na američku glazbu.

Kad je rock and roll osvajao svijet, Leiber i Stoller su bili u centru zbivanja. Počeli su u Los Angelesu kad im je bilo 17, i ubrzo su se udružili s Johnny Otisom, rhythm and blues glazbenikom i glazbenim producentom. Pisali su pjesme za njega kao i za blues glazbenike Charlesa Browna i Little Willie Littlefielda. Jednog dana Otis je imao probu u svojem studiju i pozvao Leibera i Stollera da se sastanu s pjevačicom Big Momma Thornton. Mike Stoller prisjeća se tog dana:

"Htio je da je čujemo, nakon čega smo uskočili u auto i odvezli se do moje kuće i u roku od deset minuta pjesma je bila gotova."

Pjesma pod nazivom, Hound Dog, postala je hit u rhythm i blues krugovima. U roku od nekoliko godina, Leiber Stoller postali su toliko uspješni da su si Stoller i njegova supruga mogli priuštiti duži put u Europu. U srpnju 1956. vraćali su se iz Napulja u Italiji u New York. Trebali su putovati grčkim brodom no putnički agent ih je nagovorio da promjene karte i plove na luksuznom brodu Andrea Doria, koji se u blizini američke obale sudario s drugim brodom. U nesreći je poginulo 46 putnika, no Stoller i njegova supruga su se spasili. Kad su konačno stigli u New York, dočekala ga je vijest da je jedna njihova skladba postala veliki hit. No, Stoller kaže da nije bio zadovoljan s Presleyevom snimkom.

"To je bilo jako razočaravajuće za mene i Jerrya jer snimka nije imala onaj osjećaj koji je Big Momma imala."

No nakon što je Presleyeva verzija bila prodana u sedam milijuna primjeraka, ponešto su promijenili mišljenje. Leiber i Stoller napisali su vise od 20 pjesama za Elvisa, medju kojima i hitove poput skladbe Jailhouse Rock. Druge hitove iz njihova pera poput pjesama On Broadway, Stand By Me i Spanish Harlem izvodili su sastav The Drifters i Ben E. King, a Wilbert Harrison je imao hit s skladbom Kansas City.

1995.godinena Broadwayu je postavljena glazbena predstava bazirana na skladbama Leibera i Stollera, pod nazivom Smokey Joe's Cafe. U sljedećih pet godina predstava je imala rekordni broj izvodjenja. Stollerova dugogodišnja supruga, jazz glazbenica Corky Hale, pomaže u postavljanju predstave Smokey Joe's Cafe u kazalištu u Los Angelesu. Ona kaže da je predstava uzbudljiva za mlađu generaciju koja prvi put čuje tu glazbu, dok starijima vraća stare uspomene:

"Jedan od razloga zašto je to veliki hit je to sto mnogima vraća uspomene na mladost,na veze koje su imali kad su prvi put čulite pjesme, te na njihovo djetinjstvo."

XS
SM
MD
LG