Linkovi

Benzinsko-električni hibridi: jedan od glavnih izazova velikih auto kompanija


Glavne svjetske auto kompanije vide svoju budućnost u električnim vozilima, koja su već danas u uporabi, uglavnom u obliku benzinsko-električnih hibrida. Udruga američke auto industrije nedavno je u Washingtonu održala sastanak, da bi se usredotočila na brojne tehničke i političke izazove s kojima se sučeljuje.

Za razliku od benzinskih i dizel vozila, spremnik električnih vozila je pogonski akumulator. Tehnološka rješenja tih akumulatora brzo napreduju, no Nancy Giola, koja radi za tvrtku Ford, tvrdi da je to još uvijek velika prepreka:

"Najveći je izazov, i to stalno čujemo, proizvodnja akumulatora. Ključna su pitanja pouzdanost u svakodnevnoj uporabi, sigurnost, te pristupačnost njihove cijene."

Tvrtka General Motors promiče svoj model Chevy Volt, električni automobil koji će se na tržištu pojaviti 2010. Pogonski akumulator Volta punio bi se ukapčanjem u električnu utičnicu. Iz General Motorsa kažu da će tako velik broj akumulatora biti nužno uvoziti iz Azije, što će povećati cijenu vozila za nekoliko stotina dolara. Takodjer, prema analitičarima auto industrije, iz aspekta državne sigurnosti, moguća ovisnost o stranim akumulatorima je skoro jednako zabrinjavajuća kao i ovisnost o stranoj nafti. Američkim elektranama jako se svidja ideja o većoj uporabi struje iz električne mreže za pogon vozila, no stručnjaci za okoliš su zabrinuti da bi to moglo dovesti do povećane uporabe ugljena za proizvodnju struje, koji se danas koristi za proizvodnju polovice električne energije u Americi. Demokratski senator Byron Dorgan iz Sjeverne Dakote kaže da je državi potrebna bolja električna umreženost:

"Mreža nam je potrebna da bi mogli transportirati struju proizvedenu obnovljivom resursima, vjetrom u pojasu od Texasa do Sjeverne Dakote, i sunčanom energijom na jugozapadu zemlje, u područja gdje je ta struja potrebna. Kako budemo povećavali proizvodnju, tako trebamo i povećati kapacitet mreže."

Svake godine Amerikanci imaju sve veću mogućnost izbora. Godine 2009., Honda će predstaviti novi hibridni model pod nazivom Insight, a 2010. automobil koji će se moći puniti ukopčanjem u struju. S druge strane, očekuje se da će vozila na pogon benzinom i dizelom ipak dominirati američkim cestama još dugi niz godina.

XS
SM
MD
LG