Linkovi

Yo Yo Ma, s prijateljima, u Pjesmama radosti i mira


“Ne mislim,” kaže Yo-Yo Ma, “da možemo biti istinski radosni bez osjećaja mira. U ovom našem svijetu koji postaje sve manji i tiješnji i u kojemu se učinak svega osjeti i daleko na drugoj strani, pravu radost ne možemo imati bez međusobnog razumijevanja.”

Legendarni je čelist – Amerikanac kineskog porijekla, rođen u Parizu - okupio fenomenalnu skupinu glazbenika s raznih strana svijeta, i zajedno s njima, na albumu Songs of Joy and Peace, slavi univerzalne nade, snove i blagdanske svečanosti i zabave – Božić, Kwanzu, Hanuku, Eid al-Adhu, Novu godinu... svira “ne-ozbiljnu” glazbu karakterističnom velikodušnošću i širinom duha.

Na tom neuobičajeno dugom albumu – osamdeset minuta – nije svaka pjesma, striktno govoreći, blagdanska, ali Yo-Yo Ma ga otvara s tradicionalnom Dona Nobis Pacem... Tema mira dominira albumom Songs of Joy and Peace. Dona Nobis Pacem uvrštena je, u raznim, vrlo kreativnim verzijama, čak pet puta – s američkim jazz-trubačem iz Oregona, Chrisom Bottijem, s klasičnim gitaristima iz Brazila - Sérgiom i Odairom Assadom, sa jazz-glazbenikom, klarinetistom i saksofonistom, kubanskog porijekla – Paquitom d’Riverom, te, u cool, staccato/jazzy verziji, s basistom Edgarom Meyerom i mandolinistom Chrisom Thilejem.

Songs of Joy and Peace spoj je instrumentalnog i vokalnog, klasične blagdanske glazbe i netradicionalnih melodija – jazza, folka, popa, keltske i latinskoameričke glazbe, rocka, pa su se na njemu našli, izborom Yo-Yo Ma, i James Taylor, u jednoj Beatlesa (Harrisona) – Here Comes the Sun, i sopranistica Renée Fleming, i jazz-saksofonist Joshua Redman, i virtuoz na ukuleleu, havajski glazbenik japanskog porijekla, Jake Shimabukuro, i kineski glazbenik Wu Tong, sa Silk Road ansamblom, i kanadska violinistica Natalie MacMaster, i bluegrass violinistica i vokalistica Alison Krauss ... U jednoj manje poznatoj Jeromea Kerna – You Couldn’t Be Cuter - i Diana Krall...

Pjesmama radosti i mira, Yo-Yo Ma, s prijateljima, prelazi granice glazbenih žanrova, prelazi vjerske granice i postiže univerzalnost, što je i bila želja tog klasičnog glazbenika koji je davno zašao u druga područja, od Silk Road projekta do bossa nove i tanga.

Da je uspješan i s ovim albumom, da je njime postigao univerzalnu draž, pokazuje i prodaja albuma – u prvom tjednu prodano je više primjeraka nego što ih je taj čelist ikada prodao za svoje tridesetgodišnje diskografske karijere s etiketom Sonny Masterworks. Songs of Joy and Peace i Yo-Yo Ma našli su se na 20. mjestu Billboardove Top 200 ljestvice. Za Yo-Yo Ma najveći komercijalni uspjeh do sada.

Na albumu čiste glazbene magije, albumu prožetom blagdanskom radošću i toplinom, još su i jazz-pijanist Dave Brubeck i njegov sin, čelist Matt Brubeck.U dvije skladbe – Brubeckovoj Concordiji i, zajedno s klarinetistom Paquitom d’Riverom i onim drugim čelom, Yo-Yo Ma, u Joy to the World...

XS
SM
MD
LG