Linkovi

Europske banke glavne su žrtve najnovije piramidalne financijske prijevare na Wall Streetu


Tijelo koje regulira poslovanje na američkim burzama odlučilo je zatvoriti investicijsku firmu Bernarda Madoffa, kojeg se optužuje da je svoje klijente oštetio za oko 50 milijardi dolara.

Ova regulatorna agencija, iza koje stoji vlada Sjedinjenih Država, priopćila je da je očito da klijenti Bernarda Madoffa trebaju zaštitu američkog saveznog sudstva.

Firma Bernarda Madoffa poslovala je s nizom velikih banaka, većinom iz Europe. Španjolska banka Santander bi u ovoj neugodnoj financijskoj aferi mogla izgubiti oko tri milijarde dolara. Najveća britanska banka HSBC Holdings – milijardu.

Bernard Madoff je uhićen krajem prošlog tjedna pod sumnjom da je prevario svoje klijente, koji su nenadano – zbog globalne financijske krize - zatražili od njegove firme povrat uloženog novca. No, Madoff im ga nije mogao vratiti jer je – tvrde istražitelji – na djelu bila neka vrst piramidalne financijske prijevare: novac najnovijih mušterija koristio se za isplaćivanje klijenata s dužim stažom.

Odvjetnik Bernarda Madoffa tvrdi da njegov klijent nije počinio niti jedno kazneno djelo već da je žrtva nesretnog spleta okolnosti.

XS
SM
MD
LG