Linkovi

Bush: SAD će nastaviti borbu protiv talibanske pobune


Nakon sastanka s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem u Kabulu predsjednik Bush je rekao da Afganistan može računati da će nova američka vlada nastaviti borbu protiv talibanske pobune. Nadolazeći predsjednik Barack Obama najavio je povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu sljedeće godine.

Predsjednik Bush stigao je u Afganistan nakon nenajavljene posjete Iraku, posljednje prije njegovog odlaska s dužnosti 20. siječnja. Predsjednik je potpisao sigurnosni sporazum s Irakom kojim se utvrđuje ostanak američkih snaga u toj zemlji do 2011. godine.

Za razliku od prethodne tri nenajavljene posjete Iraku posljednja je započela skromnom ceremonijom što je, možda, znak poboljšanih sigurnosnih prilika u Bagdadu. Irak će najvjerojatnije biti glavna točka političkog naslijeđa Georgea Busha. Ovaj posjet bio je djelomično prilika da situaciju u Iraku prikaže u najboljem mogućem svijetlu dok se priprema za odlazak s dužnosti.

Predsjednik Bush sastao se s iračkim premijerom Nourijem al-Malikijem i predsjednikom Jalalom Talabanijem.

Za vrijeme tiskovne konferencije s iračkim premijerom Nourijem al-Malikijem dogodio se i incident koji su zabilježile i kamere. Jedan irački novinar je predsjednika Busha nazvao 'psom' a potom je na njega bacio svoje obje cipele. Cipele nisu pogodile cilj, stražari su napadača brzo izveli iz dvorane, dok su se predsjedniku Bushu drugi nazočni novinari ispričali. Predsjednik Bush je pokušao sve okrenuti na šalu, rekavši da se nije osjećao osobno ugroženim.

Najnovija posjeta podudara se s potpisivanjem novog sigurnosnog sporazuma između Sjedinjenih Država i Iraka kojim je utvrđeno povlačenje američkih vojnika iz Iraka do 2011. godine.

Tijekom leta do Bagdada predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Steven Hadley rekao je novinarima da je ovakav sporazum jedinstven u arapskom svijetu. Hadley je rekao da se o tom dokumentu javno debatiralo te da ga je usvojio demokratski izabrani parlament. U Iraku se trenutno nalazi oko 150 tisuća američkih vojnika. Od početka rata, 2003. godine, poginulo je više od 4,200 pripadnika američkih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG