Linkovi

Brammertz: "Hrvatska nije predala "ključne dokumente i arhive" iz predmeta Gotovina


Glavni tužitelj haškog tribunal Serge Brammertz danas je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda izjavio da Hrvatska nije predala "ključne dokumente i arhive" iz predmeta Gotovina, ističući kako je važno da se ti dokumenti "hitno učine dostupnima".

"Hrvatska je odgovorila na većinu zahtjeva, ali mi i dalje tražimo pristup ključnim dokumentima i arhivama u predmetu Gotovina. U proteklih godinu i pol, ti su konkretni dokumenti bili u središtu rasprava s hrvatskim vlastima" - rekao je Brammertz podnoseći redovito polugodišnje izvješće Vijeću sigurnosti kojim ovoga mjeseca predsjeda Hrvatska. "Obzirom da suđenje traje, važno je preostale ključne dokumente hitno učiniti dostupnima", zaključio je Brammertz u dijelu izvješća koje se odnosi na Hrvatsku.

Sporni dokumenti, koje traži haaško Tužiteljstvo, dio su topničkih dnevnika Hrvatske vojske iz operacije "Oluja". Predstavnica Sjedinjenih Država u Vijeću sigurnosti Rosemary DiCarlo u raspravi je izrazila "zabrinutost" zbog toga što po navodima tužitelja Brammertza Haaški sud nije dobio ključne dokumente u suđenju Anti Gotovini.

Za Bosnu i Hercegovinu je glavni haški tužitelj kazao da tamošnja vlada nastavlja omogućavati pristup u arhivski materijal te da osigurava dokumentaciju koja se od nje traži. Izrazio je nadanja da trenutačne političke i institucionalne poteškoće u zemlji neće imati negativan utjecaj na suradnju s Tribunalom.

Serge Brammertz je, govoreći o Srbiji, naglasio da se suradnja “značajno poboljšala” te je pozdravio uhićenja Radovana Karadžića i Stojana Župljanina. “Međutim – rekao je Brammertz – “ tužiteljstvo i dalje potražuje od beogradske vlade pristup ključnim vojnim dokumentima.” On je, isto takao, rekao da su srbijanske vlasti poduzetnije u potrazi za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, ali da još uvijek nema nikakvih rezultata.

Na kraju je Serge Brammertz rekao da će haški sud i dalje podržavati rad lokalnih sudova, osobito jačanje posebnog odjela za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda obratio se i predsjednik Međunarodnog kaznenog suda bivšu Jugoslaviju – Patrick Robinson – koji je pozvao na hitno uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića kako bi im suđenja mogla početi na vrijeme i da bi bila okončana do kraja mandata UN-og suda. “Kada bi Mladić sada bio uhićen moglo bi mu suditi zajedno s Radovanom Karadžđićem, a ako ne, onda će mu se suditi samostalno” – rekao je Brammertz dok je za Gorana Hadžića kazao da u njegovom suđenju nije predviđeno spajanje s nekim drugim optuženikom.

XS
SM
MD
LG