Linkovi

Barack Obama poziva na pomoć auto-sektoru


Nadolazeći američki predsjednik Barack Obama pozvao je Kongres i administraciju predsjednika Busha da pronađu način pomoći problematičnim američkim auto-kompanijama. Obama je dao takvu izjavu nakon što je plan pomoći General Motorsu i Chrysleru, vrijedan 14 milijardi dolara, propao u Senatu.

U promjeni dosadašnjeg stava Bijela kuća je priopćila da bi vlada mogla pomoći auto-industriji s dijelom od 700 milijardi dolara odobrenih sredstava namijenjenih stabilizaciji financijskog sektora. General Motors i Chrylser tvrde da im je za nastavak daljnjih poslovnih operacija potrebno 14 milijardi dolara i da bi, ukoliko ne dobiju ta sredstva, mogli bankrotirati u roku od nekoliko tjedana.

U međuvremenu, jedno novo izvješće pokazuje da se problemi autoindustrije negativno reflektiraju na američku ekonomiju. Pad prodaje automobila, naime, doveo je do smanjenja ukupne razine prodaje u Sjedinjenim Državama za 1,8 posto. Prodaja u trgovinama važna je jer ona čini dvije trećine ukupnih američkih ekonomskih aktivnosti.

Propast plana za sanaciju američkog auto-sektora u Senatu Sjedinjenih Država potresla je ekonomije diljem svijeta dok brojne vlade poduzimaju mjere kako bi umanjile štetu. Japan je objavio da će utrošiti 255 milijardi dolara kao dio paketa poticaja usmjerenog na vlasnike kuća i stanova te na nacionalna financijska tržišta. Kina je također obećala pomoć kreditima i drugim mjerama usmjerenima na automobilsku industriju i čeličane.

Glavni pokazatelji vrijednosti dionica u Aziji pali su danas više od pet posto. Europski indeksi izgubili su više od dva posto vrijednosti. Cijena nafte pala je danas tri dolara za barel, a u padu je i američka nacionalna valuta. Dolar je danas na najnižoj vrijednosti u odnosu na japanski jen u proteklih 13 godina.

XS
SM
MD
LG