Linkovi

Misiju Europske unije na Kosovu nisu dobrodošlicom dočekali ni Srbi niti Albanci


Europska je unija počela na Kosovu raspoređivati svoju, najveću do sada, pravosudnu i policijsku misiju. Ova je misija Europske unije započela usred protesta u zemlji koja se još uvijek oporavlja od balkanskih ratova 1990-tih godina.

Prvi članovi misije Europske unije za uspostavu vladavine zakona na Kosovu, EULEX, raspakirali su svoje plave beretke i nove uniforme i započeli s razmještavanjem diljem Kosova. Oko tri tisuće ljudi, uključujući tisuću 900 međunarodnih i tisuću 100 lokalnih uposlenika, sudjelovat će u misiji EULEX-a, za koju kažu da je najveća civilna misija u povijesti Europske unije. Čelnik te misije, umirovljeni francuski general Yves de Kermabon, rekao je novinarima da će svi članovi misije pod njegovim nadzorom - suci, tužitelji, policija, carinski službenici i zatvorski čuvari, pomoći u izgradnji vladinih institucija na Kosovu:

"Danas mogu potvrditi da smo spremni započeti s ispunjavanjem našeg zadatka. Znači da imamo minimalne uvjete za rad i suradnju s našim kosovskim kolegama u tri oblasti: pravosuđu, policiji i carini."

No, članovi misije EULEX nisu naišli na opću dobrodošlicu ni kod Albanaca niti kod Srba. Stoga se oslanjaju na zaštitu 16 tisuća pripadnika NATO snaga. Posljednjih tjedana, na tisuće ljudi prosvjedovalo je protiv ove europske misije diljem Kosova. Kosovski prosvjednici albanske pripadnosti misiju vide kao pokušaj nametanja europske kontrole njihovoj mladoj državi od oko dva milijuna ljudi. A kosovska srpska manjina je protiv EULEXa zato što je većina zemalja članica Europske unije podržala kosovsko proglašenje neovisnosti od Srbije početkom ove godine.

Unatoč tim neslaganjima, kosovski premijer Hašim Tači podržava EULEX. U izjavi koju je prevela francuska televizijska mreža France 24, rekao je da bi misija Europske unije mogla uspostaviti zakon i red za sve etničke grupe na Kosovu:

"Ova će misija ojačati institucije kosovske republike i može samo proširiti njihovu upravu. Svaki korak koji poduzme EULEX bit će u skladu s našim ustavom."

EULEX će preuzeti misiju od Ujedinjenih naroda koji su upravljali Kosovom od 1999. godine, nakon rata između srpskih snaga i etničkih Albanaca koji su željeli neovisnost. Dužnosnici Ujedinjenih naroda izjavili su da će ostati na Kosovu kako bi osigurali glatku tranziciju misije. Inače, EULEX se nalazi pod međunarodnim pritiskom da pomogne unaprijediti pravosudni sustav na Kosovu. Zapadni promatrači kažu da su sudovi prenatrpani prijavama i sudskim postupcima, te da u cijeloj zemlji vlada korupcija.

XS
SM
MD
LG